Φοροκαταιγίδα στην Πορτογαλία

Η Πορτογαλία δεν έχει περιθώριο ελιγμών και πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της λιτότητας, με γενική αύξηση των φόρων κατά το επόμενο έτος, δήλωσε απόψε ο υπουργός Οικονομικών Βίκτορ Γκάσπαρ, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2013.

"Η πρόταση του προϋπολογισμού είναι η μοναδική εφικτή, δεν έχουμε κανένα περιθώριο ελιγμού", τόνισε ο Γκάσπαρ, αφού κατέθεσε στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο.

"Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 είναι δύσκολος για τους Πορτογάλους. Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι σημαντική", παραδέχτηκε.

Στις αρχές του μήνα ανακοινώθηκε ένα νέο πακέτο μέτρων το οποίο περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών κλιμακίων από 8 σε 5, εισαγωγή ενός πρόσθετου τέλους ύψους 4% και μείωση των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών. Ο μέσος φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί από το 9,8% φέτος στο 13,2% το 2013, διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι "η αμφισβήτηση του προϋπολογισμού θα σήμαινε αμφισβήτηση του προγράμματος βοήθειας" προς την Πορτογαλία, που έχουν χορηγήσει στη χώρα η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η κατάθεση του προϋπολογισμού γίνεται εν μέσω διαδηλώσεων. Το περασμένο Σάββατο δεκάδες χιλιάδες πολίτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους τόσο στην πρωτεύουσα Λισαβόνα όσο και σε πολλές άλλες πόλεις.