Σε θρίλερ εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές

Με θρίλερ μοιάζει η σημερινή εκλογική βραδιά για την Άνγκελα Μέρκελ – και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ συγκεντρώνουν ποσοστό 42-42,5%, έναντι 26-26,5% των Σοσιαλδημοκρατών (ένα από τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία τους), και ακολουθούν με 8,5% το αριστερό Die Linke και με 8% οι Πράσινοι.

Οριακά εκτός Βουλής εμφανίζονται ωστόσο τόσο οι εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών στην απερχόμενη κυβέρνηση, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που συγκεντρώνουν ποσοστό 4,5-4,7%, όσο και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, με ποσοστό 4,8-4,9%, όταν το κατώτατο όριο για την είσοδο στη Βουλή είναι το 5%.

Σύμφωνα με νεώτερες εκτιμήσεις που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD με επιφύλαξη, οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό που φτάνει το 42,5% και τους εξασφαλίζει 302 έδρες, δηλαδή περισσότερες από τις μισές και άρα αυτοδύναμη πλειοψηφία. Ωστόσο, η ροή των αποτελεσμάτων δείχνει το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ να κινείται μεταξύ 295 και 299 εδρών, με τις πιθανότητες για αυτοδυναμία να δείχνουν αυτή τη στιγμή λιγοστές. Μάλιστα, το ARD αναθεώρησε την πρόβλψή του, δίνοντας ποσοστό 41,7% και 296 έδρες στους Χριστιανοδημοκράτες και 25,6% ή 182 έδρες στους Σοσιαλδημοκράτες.

Τι γίνεται λοιπόν με βάση αυτά τα δεδομένα; Αν οι Χριστιανοδημοκράτες κερδίσουν τελικά την απόλυτη πλειοψηφία, η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει ανάγκη κανέναν και οι Χριστιανοδημοκράτες μπορούν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν όμως οι Χριστιανοδημοκράτες δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, η Άνγκελα Μέρκελ θα χρειαστεί και πάλι κυβερνητικό εταίρο.

Αν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Φίλιπ Ρέσλερ καταφέρουν τελικά να μπουν στην Bundestag (που μοιάζει μάλλον απίθανο πλέον), θα είναι αυτοί οι εταίροι της Μέρκελ. Αν όμως μείνουν εκτός, τότε πιθανότατα θα έχουμε “μεγάλο συνασπισμό” Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση που το κόμμα της Μέρκελ εξασφαλίσει οριακή πλειοψηφία, είναι μάλλον αμφίβολο το αν θα προσπαθήσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς θα είναι πολύ δύσκολη η διακυβέρνηση της χώρας με τόσο οριακή πλειοψηφία. Έτσι, και σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται πιο πιθανός ο σχηματισμός ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Άλλωστε, και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης πως "κατά πάσα πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μιας συμμαχίας θα διεξαχθούν ανάμεσά μας", εννοώντας τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους", ενώ υπογράμμισε πως δε θα προχωρήσει σε μία "κυβέρνηση μειοψηφίας".

Σε κάθε περίπτωση, η νύχτα είναι μεγάλη και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν στις επόμενες ώρες...

Οι πρώτες αντιδράσεις

Για "σούπερ αποτέλεσμα" έκανε λόγο η Άνγκελα Μέρκελ στις πρώτες δηλώσεις της από τα κεντρικά γραφεία των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο και υποσχέθηκε ότι θα διαχειριστεί την εμπιστοσύνη των πολιτών προκειμένου τα επόμενα τέσσερα χρόνια να είναι χρόνια κατά τα οποία θα συνεχιστεί η επιτυχία για την Γερμανία.

Η Μέρκελ αναγνώρισε ωστόσο ότι είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσει κανείς για τα επίσημα αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα θα συζητήσει με την ηγεσία του κόμματός της για τις επόμενες κινήσεις της. "Απόψε όμως μπορούμε να γιορτάσουμε!", δήλωσε κι ευχαρίστησε τους συμμάχους της από την Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), τους συνεργάτες της στο κόμμα και στην κυβέρνηση, αλλά και τον σύζυγό της.

“Δεν πετύχαμε το αποτέλεσμα που ελπίζαμε, αν και ενισχύθηκαν οι δυνάμεις μας”, δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ και πρόσθεσε ότι "η μπάλα είναι στο γήπεδο της Μέρκελ, εκείνη πρέπει να βρει κυβερνητικό εταίρο". Τόνισε δε ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να κάνει εικασίες.

"Δύσκολο βράδυ" αποδείχθηκε το αποψινό για τους Φιλελεύθερους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της προεκλογικής τους εκστρατείας Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος σημείωσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει για την είσοδο του κόμματος στην Βουλή, αν και, όπως είπε, "είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ το FDP". Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι "η πολιτική ευθύνη θα αναληφθεί, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του κόμματος". Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος επίσης υπονόησε ότι πρόκειται να παραιτηθεί.

Ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν δήλωσε ότι το κόμμα του έχασε απόψε, όπως έχασαν όλα τα μικρά κόμματα, αλλά αναφέρθηκε στην διάρκεια και στην ανθεκτικότητά του.

Από την πλευρά της Αριστεράς, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, καθώς, όπως είπε, αν και το κόμμα του έχασε δυνάμεις από το 2009, η Αριστερά θα είναι πιθανότατα η τρίτη δύναμη στην Βουλή. Επεσήμανε πάντως ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η Μέρκελ θα μπορεί να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση ή θα χρειαστεί οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι να μιλήσουν και με την Αριστερά.

Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα στο στρατόπεδο της Εναλλακτικής για την Γερμανία, καθώς το 4,9% που συγκεντρώνει κατά τα μέχρι τώρα προγνωστικά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την είσοδό τους στην Βουλή. "Ξέρουμε ήδη από τώρα ότι προχωρήσαμε την Γερμανία μπροστά", δήλωσε ο αρχηγός της AfD Μπερντ Λούκε.