Στις κάλπες 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες, αν και το ένα τέταρτο των εκλογέων έχουν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, εκτός από το "στάνταρ" νίκη της Άνγκελα Μέρκελ, σημαντικό ρόλο θα παίξει την επόμενη ημέρα το αν θα έχουν εκλεγεί οι σημερινοί κυβερνητικοί εταίροι της,οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Φίλιπ Ρέσλερ (FDP).

Αν αυτό δεν συμβεί- καθώς το FDP κινείται οριακά στο απαιτούμενο 5%-  ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση του λεγόμενου "μεγάλου συνασπισμού" των Χριστιανοδημοκρατών(CDU) με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Πέερ Στάινμπρουκ, οι οποίοι μπορεί να συγκεντρώσουν ποσοστό έως και 28%. 

Ωστόσο, ακόμη και μαζί με τους Πράσινους, ο Στάινμπρουκ δεν μπορεί να ξεπεράσει το CDU και να σχηματίσει κυβέρνηση μόνος του.  

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τη συντηρητική καγκελάριο Μέρκελ, είναι το  μικρό, νεοσύστατο, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD), που απειλεί να αποσπάσει ψήφους από τους Χριστιανοδημοκράτες. Οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν σε ανοδική πορεία και, σύμφωνα με ορισμένες από αυτές, είναι σε θέση να πλησιάσει το κατώφλι του 5% και να μπει στο κοινοβούλιο.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 19.00 (ώρα Ελλάδας), οπότε και θα δημοσιοποιηθούν τα πρώτα "έξιτ πολς" από τα δύο κρατικά κανάλια, τα ARD και ZDF. Ένα τέταρτο αργότερα θα ξεκινήσει η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων.

Βέβαια αποτελέσματα αναμένονται μία ώρα μετά το τέλος της ψηφοφορίας - εκτός εάν οι διαφορές  είναι πάρα πολύ μικρές. Για τις 21.15 (ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένος ο λεγόμενος "Γύρος των Ελεφάντων", η κοινή συνέντευξη Τύπου των αρχηγών των κομμάτων.

Διαβάστε ακόμα: 

Η Μέρκελ βγαίνει, ο συνασπισμός της όμως;

Η "ακτινογραφία" των γερμανικών εκλογών