Πίσω στον φόρο πρώτης κατοικίας έκανε ο Λέτα

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε απόψε την ακύρωση, τουλάχιστον για φέτος, της επιβολής φόρου ακινήτων για την κύρια κατοικία των φορολογούμενων,ικανοποιώντας έτσι το βασικό αίτημα της κεντροδεξιάς, η οποία απειλούσε -με πρόσχημα τον νόμο- να ρίξει τον Λέτα.  

"Η μεταρρύθμιση αυτή ήταν αναγκαία, διότι ο φόρος στην κύρια κατοικία είχε παρουσιάσει αρκετά προβλήματα κι η εφαρμογή του θα ήταν άδικη", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός , ο οποίος τόνισε ότι "η κατάργηση του φόρου φέτος δεν πρόκειται να αυξήσει το έλλειμμα πέραν του 3% του ΑΕΠ", του ορίου που έχει θεσπίσει η ΕΕ. 

Από το 2014, η φορολόγηση των ακινήτων θα ενταχθεί σε έναν ενιαίο φόρο υπηρεσιών (Service Tax) που θα περιλαμβάνει το τέλος για την αποκομιδή των απορριμμάτων και για την συνολική έκταση των κοινόχρηστων χώρων.

Η ιταλική κεντροδεξιά, υποσχόταν προεκλογικά την κατάργηση του φόρου στην πρώτη κατοικία και ως την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής της ομάδας στη βουλή Ρενάτο Μπρουνέτα απειλούσε ανοικτά ότι το θέμα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή της κυβέρνησης: "Αν δεν ικανοποιηθεί η απαίτησή μας, θα ρίξουμε την κυβέρνηση".

Ωστόσο,  παρά την επίλυση του ζητήματος τουλάχιστον για το 2013, η κυβέρνηση Λέτα ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί και καλείται να λύσει το έτερο μεγάλο πρόβλημα: το πολιτικό μέλλον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.