Μετακόμιση Γιούνκερ στη θέση Ρομπάι ή Μπαρόζο

Ο επί σειρά ετών επικεφαλής της πολιτικής σκηνής του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που παραιτήθηκε μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με τη δράση της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας του, "εκτέθηκε" στην πολιτική σκηνή από νεαρή ηλικία.

Ο Γιούγκερ είναι γεννημένος το 1954, και ο πατέρας του, που ήταν ένας ακτιβιστής συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενθάρρυνε από πολύ νωρίς τον νεαρό Ζαν Κλοντ, να διαβάζει πολιτικές εφημερίδες, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των πεποιθήσεών του, που είχαν ως βασικό στοιχείο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζαν Κλόντ Γιούγκερ αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή το 1979 και έδωσε τον όρκο του ως δικηγόρος, το αμέσως επόμενο έτος. Μέχρι τότε, εργαζόταν ήδη για το Χριστιανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Πριν συμπληρώσει τα 30 χρόνια της ζωής του, διορίστηκε για πρώτη φορά υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 1982, και υπήρξε μέλος της κάθε κυβέρνησης του Λουξεμβούργου.

Ως υπουργός Οικονομικών, ο Γιούγκερ ενεπλάκη βαθύτατα στην προετοιμασία της Συνθήκης του Μάαστριχτ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπογράφηκε το 1992, και άνοιξε το δρόμο για την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Από το 1995 ήταν ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Το 1996, ο Γιούγκερ μεσολάβησε για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας για να ξεκινήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ , για τον καθορισμό των οικονομικών στόχων όλων των κρατών- μελών και τη διασφάλιση υγιών δημόσιων οικονομικών.

Θεωρείται ένας από τους "ιδρυτές" του ευρώ, και ήταν επικεφαλής του Eurogroup της ομάδας των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, από τη δημιουργία της το 2005 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 και έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα είναι γνωστός για τη φιλή του στάση απέναντι στην Ελλάδα, ενώ έχει επισκεφθεί την Αθήνα πρόσφατα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, ο οποίος μιλάει άπταιστα, γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά, εκτός φυσικά της μητρικής του γλώσσας, του Λουξεμβούργου, μπορεί να εξακολουθήσει να έχει μέλλον στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Μετακόμιση Γιούνκερ στη θέση Ρομπάι ή Μπαρόζο

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να επιλέξει ένα νέο πρόεδρο, όταν η θητεία του εν ενεργεία πρόεδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι ολοκληρωθεί το 2014, ή αν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν θελήσει τρίτη θητεία. Ο Γιούγκερ του οποίου η πολιτική καριέρα στο Λουξεμβούργο μετά την παραίτησή του είναι αβέβαιη έχει ορατό ορίζοντα για πιθανώς δύο θέσεις της ΕΕ.

Άλλωστε έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και οι Ευρωπαίοι τον "βλέπουν" ως ένα εξαιρετικά ικανό πολιτικό.