Τέλος εποχής για τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε πριν από λίγο την παραίτησή του και πρότεινε την διεξαγωγή νέων εκλογών, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την δράση της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας του.

Μόλις οι –ως σήμερα σύμμαχοι του Γιουνκέρ– Σοσιαλιστές κατέθεσαν στη βουλή μια πρόταση με την οποία αξίωναν την διάλυση του σώματος και την επίσπευση των εκλογών, που κανονικά επρόκειτο να διεξαχθούν σε τρεις μήνες, ο επί 18 χρόνια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του αύριο το πρωί στον αρχηγό του κράτους, αφού συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Η αρχή του τέλους

Οι κλονισμοί ξεκίνησαν για την κυβέρνηση συνασπισμού του Λουξεμβούργου μετά την αποκάλυψη των γεγονότων αυτών, απειλώντας από την πρώτη στιγμή την κυριαρχία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά από 18 χρόνια στην κεφαλή της πολιτικής του δουκάτου.

"Αυτή είναι μία από τις τελευταίες εμφανίσεις μου στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο", είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο 58χρονος Γιούνκερ σε σχολική εκδήλωση όπου παραβρέθηκε, προαναγγέλοντας την αποχώρησή του. Ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός, ο μακροβιότερος δημοκρατικά εκλεγμένος επικεφαλής της κυβέρνησης στον κόσμο, έχασε την υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων του συνασπισμού του την περασμένη Παρασκευή.

Η απόσυρση ήρθε μετά από μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή, που έχει συσταθεί πριν από έξι μήνες, και η οποία αποφάνθηκε ότι ο Γιούνκερ έπρεπε να αναλάβει την "πολιτική ευθύνη" για χρόνια αμέλειας καθώς εγκαλείται πολιτικά ότι δεν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή σε σοβαρά ζητήματα της υπηρεσίας πληροφοριών.