Στις κάλπες η Αλβανία αναστενάζει…

Έκλεισαν οι κάλπες στην Αλβανία και τα δύο μεγάλα κόμματα δηλώνουν νικητές.

Πρώτος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι η "αναγέννηση" νίκησε απέναντι στην καταστροφή.
Επίσης η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Μελίντα Μπρέγκου ανακοίνωσε την νίκη του κόμματος υπογραμμίζοντας πως ο αλβανικός λαός αποφάσισε να συνεχίσουμε και να κυβερνήσουμε την χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τα παρατράγουδα ξεκίνησαν το πρωί όταν ένα μέλος επιτροπής εκλογικού κέντρου στην πόλη Λατς της βόρειας Αλβανίας, το οποίο ανήκε στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης της αντιπολίτευσης, έχασε τη ζωή του και ένα άλλο τραυματίσθηκε, έπειτα από λογομαχία με πολιτικά κίνητρα. Η αστυνομία αναζητεί δύο δολοφόνους του 52χρονου μελους της επιτροπής, ενώ η αντιπολίτευση εκφράζει αυξανόμενη ανησυχία για εκλογικές παρατυπίες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, δεκάδες μικροεπεισόδια στα εκλογικά κεντρα και επιθέσεις εναντίον των ανθρώπων των ΜΜΕ στιγματίζουν τη μέχρι τώρα εκλογική διαδικασία.

Οι κύριοι αντίπαλοι, ο δεξιός συνασπισμός γύρω από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και αυτός της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το σοσιαλιστή Έντι Ράμα, προτείνουν ομόφωνα την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως κάπου εκεί μάλλον εξαντλούνται οι ομοιότητές τους, και η διαμάχη ανάμεσα στους δύο συνασπισμούς είναι ιδιαίτερα έντονη, ειδικά από την πλευρά του Σαλί Μπερίσα που βλέπει στις δημοσκοπήσεις τον αντίπαλό του να τον προσπερνά και να είναι το φαβορί για την εκλογική νίκη.

Τις εκλογές αυτές παρακολουθούν από κοντά οι Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ήδη δύο φορές αρνηθεί να δώσουν το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Αλβανία όπου, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1990, τα εκλογικά αποτελέσματα αμφισβητούνται συστηματικά.

"Ενθαρρύνω τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν οποιαδήποτε δράση θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη της Αλβανίας, σε αντάλλαγμα για βραχυπρόθεσμα πολιτικά κέρδη", δήλωσε ο Όιγκεν Βόλφαρτ, επικεφαλής της αποστολής στα Τίρανα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). "Μια πλήρως επιχειρησιακή Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα ήταν ένα πρώτο βήμα" προς τη σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι αναλυτές φοβούνται ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αμφισβητηθούν, όπως γίνεται συστηματικά στη χώρα αυτή μετά την πτώση του κομμουνισμου, το 1990.
Από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2009, η Αλβανία αντιμετωπίζει ένα πολιτικό αδιέξοδο. Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση είχε αρνηθεί τότε να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, εκτιμώντας ότι είχαν σημειωθεί πολλές παρατυπίες. Φέτος, περισσότεροι από 600 ξένοι παρατηρητές επιβλέπουν την ψηφοφορία, τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Δευτέρα.

Από τις εκλογές θα προκύψουν στο νέο κοινοβούλιο 140 βουλευτές για μια τετραετή θητεία, μεταξύ άνω των 7.000 υποψηφίων. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας).