Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Αλβανοί

 

Στη μάχη της κάλπης ρίχνονται την Κυριακή οι κυβερνώντες Δημοκρατικοί του Σαλί Μπερίσα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα καθώς 3.271.885 Αλβανοί αναμένεται να ψηφίσουν για να εκλέξουν τους 140 αντιπροσώπους της νέας Βουλής. 

Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα (αριστ.) και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα(δεξ.) είναι τα μεγαλύτερα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Αλβανών πολιτών, μέσω των δύο μεγάλων συνασπισμών τους,  ενώ άλλα τέσσερα κόμματα θα κατέλθουν μόνα τους στις εκλογές της Κυριακής. 

Τρίτο κόμμα που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις είναι το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα, το οποίο συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης. 

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ιταλικής εταιρίας "IPR Marketing" που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ο αριστερός συνασπισμός του Έντι Ράμα εξασφαλίζει 51% των ψήφων ενώ ο συνασπισμός της δεξιάς με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα το 45% των ψήφων. 

Η αντιπολίτευση- με επίκεντρο της εκστρατείας της την οικονομία και το σύνθημα "Αναγέννηση"-  κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι έχει βυθίσει τη χώρα στη φτώχεια και στη διαφθορά και ότι τα παιδιά και οι συγγενείς του έχουν αποκτήσει, με παράνομους τρόπους, τεράστια περιουσία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα στήριξε την εκστρατεία του στα όσα έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνησή του - στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και άλλων υποδομών και κατηγορεί τον αρχηγό των Σοσιαλιστών  ότι προσπαθούν να παρεμποδίσουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). 

 

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα ότι προσπαθεί να βρει τρόπους για να νοθεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών, μέσω φανατικών οπαδών της, που ετοιμάζονται να ψηφίσουν παράνομα παραπάνω από μία φορά και να δημιουργήσουν προβλήματα κατά τη διαδικασία της καταμέτρησης τον ψηφοδελτίων. Επίσης η αντιπολίτευση, αλλά και οι διεθνείς παράγοντες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το φαινόμενο της αγοραπωλησίας των ψήφων με διάφορους τρόπους.

Τις εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Αλβανία θα παρακολουθήσουν πάνω από 9000 παρατηρητές από τους οποίους 564 είναι ξένοι.