Η Γαλλία λέει “όχι” στον Ομπάμα για μείωση των πυρηνικών όπλων

Η Γαλλία δεν είναι έτοιμη προς το παρόν να μειώσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, μια ημέρα αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να μειώσει τα ανεπτυγμένα πυρηνικά όπλα στο πλαίσιο μιας συνολικής προσπάθειας για τη μείωση των οπλοστασίων.

Στην ομιλία που εκφώνησε στο Βερολίνο, ο Ομπάμα κάλεσε τη Ρωσία να βοηθήσει στην οικοδόμηση της "Νέας START", μιας νέας συνθήκης για τους στρατηγικούς εξοπλισμούς που προβλέπει μείωση των αποθεμάτων των ανεπτυγμένων πυρηνικών όπλων σε 1.550 για κάθε πλευρά ως το 2018.

"Ο Μπαράκ Ομπάμα προτείνει στη Ρωσία να προχωρήσουν μαζί σε μείωση. Θαυμάσια, όμως εμείς δεν βλέπουμε έτσι τα πράγματα", δήλωσε ο Λε Ντριάν στο ραδιοσταθμό France Info, λέγοντας πως η Γαλλία έχει ήδη μειώσει το οπλοστάσιό της σε λίγο λιγότερες από 300 πυρηνικές κεφαλές.

"Το πραγματικό θέμα είναι η διάδοση των πυρηνικών όπλων ... είναι ο κίνδυνος να αποκτήσει στο μέλλον το Ιράν ένα πυρηνικό όπλο", πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η Μόσχα υποδέχθηκε ψυχρά την έκκληση του Ομπάμα για μείωση των ανεπτυγμένων οπλοστασίων κατά ένα τρίτο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά τέτοιες προτάσεις όσο η Ουάσινγκτον ενισχύει τις αντιπυραυλικές άμυνές της.