Στο Ευρωκοινοβούλιο το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την CIA

Μορφή χιονοστιβάδας σε παγκόσμιο επίπεδο παίρνει το σκάνδαλο παρακολουθήσεων των επικοινωνιών στο Διαδίκτυο από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, που αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα οι εφημερίδες Guardian και Washington Post.  

Αντιμέτωπη με τις κατηγορίες υποκλοπών με τη χρήση του Prism, το  μυστικό πρόγραμμα υποκλοπών ΗΠΑ , ήρθε και η κυβέρνηση της Βρετανίας, η οποία ξεκαθάρισε σήμερα ότι ουδέποτε παρακολούθησε παράνομα τους πολίτες της.
"Αυτή η κατηγορία είναι αβάσιμη," δήλωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών William Hague . "Όλα τα στοιχεία που λαμβάνονται από εμάς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αφορούν υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου, υπόκειται στους ελέγχους και τις εγγυήσεις του  βρετανικού νόμου " είπε χαρακτηριστικά

Την ίδια ώρα, με απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση στο ζήτημα, τονίζοντας ότι η αποκάλυψη αυτή σημαίνει πως "τα πάντα μπορούν να τύχουν παρακολούθησης από τα συστήματα ασφαλείας των ΗΠΑ", ιδιαίτερα ενόψει των διαπραγματεύσεων που γίνονται για την σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.  

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η συζήτηση για τις παρακολουθήσεις από τις ΗΠΑ, να διεξαχθούν αύριο, Τρίτη, στη θέση της συζήτησης για τις διασυνοριακές επιδράσεις των επιδημιών, που αναβλήθηκε για την Σύνοδο του Ιουλίου.