Παρέλυσε η Λισαβόνα από τις απεργίες

Μετρό κλειστό. Καταστήματα κλειστά. Επιχειρήσεις κλειστές. Και οι δρόμοι της πρωτεύουσας γεμίζουν.

Οι απεργίες παραλύουν την Πορτογαλία.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές συγκεντρώσεις και αναμένονται κι άλλες: η CGTP, η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της Πορτογαλίας, διοργανώνει σήμερα Πέμπτη μια ημέρα διαμαρτυρίας εναντίον της λιτότητας που εφαρμόζεται κατ' απαίτηση των πιστωτών της χώρας, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης από τον Μάιο του 2011.

Η CGTP, που θεωρείται ότι πρόσκειται στο Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, και το άλλο μεγάλο πορτογαλικό συνδικάτο, το UGT, το οποίο θεωρείται ότι πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό κόμμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να κηρύξουν γενική απεργία μέσα στον Ιούνιο.

Η Πορτογαλία έχει ενταχθεί εδώ και δύο χρόνια σε ένα πρόγραμμα δανεισμού ύψους 78 δισεκατ. ευρώ με αντάλλαγμα δρακόντεια μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που συνέβαλαν στην ύφεση της οικονομίας και την αύξηση της ανεργίας. Κατά τις κυβερνητικές προβλέψεις, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά άλλο ένα 2,3% φέτος και η ανεργία θα φθάσει σε επίπεδο-ρεκόρ, στο 18,2%.

Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το πρόγραμμα λιτότητας έχει προκαλέσει μια αισθητή αύξηση της λαϊκής δυσαρέσκειας, η οποία εκδηλώνεται στην Πορτογαλία με επανειλημμένες απεργίες και διαδηλώσεις αλλά πάντως με ειρηνικό τρόπο, αντίθετα απ'ό,τι στην Ελλάδα και στην Ισπανία, όπου οι διαδηλώσεις έχουν αμαυρωθεί από επεισόδια.