Χαμογελαστή στον ανακριτή η Κριστίν Λαγκάρντ

Ενώπιον ειδικής ανακριτικής επιτροπής που ελέγχει υπουργούς για παραβάσεις κατά τη διάρκεια της θητείας τους, παρουσιάστηκε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ.

H επικεφαλής του ΔΝΤ πρωταγωνιστεί σε οικονομικό σκάνδαλο ολκής στη Γαλλία, για συνέργεια σε απιστία και κατάχρηση δημόσιου χρήματος, την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών το 2008, στην υπόθεση της διαμάχης ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την Τράπεζα Credit Lyonnais για την πώληση μεγάλης εταιρείας αθλητικών ειδών τη δεκαετία του 90.

Τότε, κατεβλήθησαν στον υποστηρικτή του πρώην Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί  285 εκατομμύρια ευρώ και το ειδικό δικαστήριο έχει κρίνει ότι η Λαγκάρντ ενεπλάκη προσωπικά σε μια διαδικασία, η οποία περιέχει πολυάριθμες ανωμαλίες και παρατυπίες.

Η έρευνα έχει ξεκινήσει για να διαπιστωθεί εάν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ευνόησαν τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί με στόχο να λάβει υψηλή αποζημίωση από αντιδικία του με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίστηκε το πρωί στα γραφεία του ανακριτή χαμογελαστή και είπε στους δημοσιογράφους που την περίμεναν: “Καλημέρα σε όλους. Χαίρομαι που σας βλέπω”. Η ίδια έχει δηλώσει ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην εν εξελίξει διαδικασία, πολύ απλά γιατί “η συνείδησή μου είναι απολύτως καθαρή”.

Στις 20 Μαρτίου είχε πραγματοποιηθεί έρευνα στο σπίτι της στο Παρίσι στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης.