Ικανοποιημένη η Κύπρος από τις συνομιλίες με το Ισραήλ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις επαφές του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης εργασίας, εμφανίζεται η Κυπριακή κυβέρνηση, τόσο για το κλίμα που δημιουργήθηκε με την επίσκεψη και τις συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, όσο και για  περιεχόμενο των συνομιλιών.

Κυπριακοί κυβερνητικοί κύκλοι δήλωσαν ότι φαίνεται να αναπτύσσεται μια ιδιαίτερα φιλική σχέση ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Για το περιεχόμενο, οι ίδιοι παράγοντες, φέρουν τον Βενιαμίν Νετανιάχου να ήταν πολύ πρακτικός και ουσιαστικός στις τοποθετήσεις του και έδειξε να υπάρχει πλήρης διάθεση από μέρους του Ισραήλ για συνεργασία.

 

Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τις συνομιλίες του με τον Βενιαμίν Νετανιάχου “απαρχή μιας νέας εποχής, στις σχέσεις Λευκωσίας- Τελ Αβίβ”.

“Εγκαινιάσαμε ένα στρατηγικής σημασίας διάλογο που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιγξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Μια σχέση που βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες”, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο κ. Νετανιάχου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν όχι μόνο προτάσεις που οδηγούν στη χάραξη κοινών στρατηγικών επιλογών, αλλά ταυτόχρονα και στόχων που υπηρετούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή. 

Ο πρόεδρος είπε ότι ενημέρωσε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Κύπρου, επεξηγώντας παράλληλα πως παραμένει δεσμευμένος στην επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου, είπε ο κ. Αναστασιάδης, επέδειξε πλήρη κατανόηση και επανέλαβε τις παραδοσιακές θέσεις αρχών της χώρας του στο Κυπριακό.

Επαναβεβαίωσε, παράλληλα ότι η εξέλιξη στις σχέσεις Ισραήλ- Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο.