Τα “χρυσά αντίο” των υπουργών

Παρά το μαχαίρι που κόβει οριζόντια και κάθετα τις δημόσιες δαπάνες στο σύνολο -σχεδόν- των χωρών της Ευρώπης, φαίνεται πως κάποιες θέσεις του δημοσίου εξακολουθούν να είναι οι... χρυσοτόκοι όρνιθες. Ή τουλάχιστον, κρίση και περικοπές να μη φοβούνται.

“Χρυσό αντίο” φέρονται να είπαν βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης της Σκωτίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, υπουργοί της σκωτσέζικης κυβέρνησης έλαβαν ως μπόνους... εθελουσίας εξόδου μέχρι και 250.000 λίρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, για το οικονομικό έτος 2011/2012, οι αποζημιώσεις στους υπό αποχώρηση υπουργούς άγγιξαν συνολικά τα 38 εκατ. λίρες.

Και στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κονδύλια ύψους 594 εκατ. λιρών που προβλέπονται για τις συντάξεις των βουλευτών.

Και αυτό την ώρα που η κυβέρνηση προαναγγέλλει βαθύτατες περικοπές στις δαπάνες του κράτους.

Με ένα κάποιο γνώθι σαυτόν, ο υπουργός Οικονομικών, Gavin Brown, ζήτησε να αναθεωρηθούν οι αποζημιώσεις που δίνονται στους υπουργούς και τους βουλευτές.

“Είναι τεράστια τα ποσά... Οι πολίτες θα σοκαριστούν και θα θυμώσουν- ειδικά δοθείσης της οικονομικής κατάστασης. Η κυβέρνησης δεν μπορεί να ξοδεύει 40 εκατ. για αυτό το λόγο”, δήλωσε ο Σκωτσέζος ΥΠΟΙΚ.

Από τη δήλωση μέχρι την εφαρμογή, βέβαια, όλοι γνωρίζουμε πως η απόσταση μπορεί να είναι... άπειρη.