Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: Ενωθείτε για να βρούμε τους ιεράρχες

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε σήμερα την παγκόσμια κοινότητα "να ενωθεί για την ανεύρεση το συντομότερο δυνατόν" των δύο Μητροπολιτών της Ελληνορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας αντίστοιχα, οι οποίοι απήχθησαν στην επαρχία του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία.

"Καλούμε την παγκόσμια κοινότητα να ενωθεί για την ανεύρεση των ιεραρχών και την επιστροφή τους στις εκκλησίες τους", αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας.

"Καλούμε τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές που διεκδικούν την εξουσία, διότι αυτό που συμβαίνει στη Συρία δεν αποτελεί εμφύλιο πόλεμο, αλλά απόπειρα για την ανατροπή του καθεστώτος με τη βοήθεια εξωτερικής δύναμης", σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Λαμβάνουμε αυτήν τη στιγμή μέτρα για να μάθουμε πού βρίσκονται, για να τους βοηθήσουμε και να τους απελευθερώσουμε το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μητροπολίτης Ιλαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti.

Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία καλεί επίσης τις αρχές της Συρίας να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για την ανεύρεση των ιεραρχών.

Ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ έπεσαν στα χέρια "τρομοκρατικής ομάδας", ενώ βρίσκονταν σε ανθρωπιστική αποστολή, στην επαρχία του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία, μετέδωσε χθες το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Μέλη της χριστιανικής κοινότητας του Χαλεπίου, που δεν κατονομάσθηκαν, επιβεβαίωσαν το γεγονός, προσθέτοντας ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι δύο ιεράρχες καθώς και ένας διάκονος σκοτώθηκαν.

Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες του συρορθόδοξου αντικαθεστωτικού Αμπντουλαχάντ Στέιφο, ο οποίος ανήκει στον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό και επιβεβαίωσε την απαγωγή, ο Μητροπολίτης Ιμπραχίμ είχε μεταβεί στην περιοχή η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των σύρων ανταρτών για να παραλάβει τον Μητροπολίτη Παύλο, ο οποίος είχε μόλις διασχίσει τα τουρκο-συριακά σύνορα. Ο Μητροπολίτης Ιμπραχίμ είχε διασχίσει πολλές φορές τα τουρκο-συριακά σύνορα στο σημείο εκείνο και γνώριζε καλά τη διαδρομή.

Οι δύο Μητροπολίτες απήχθησαν στον δρόμο που συνδέει το συνοριακό πέρασμα του Μπαμπ αλ Χάουα με το Χαλέπι, στο χωριό Κφαρ Ντάελ.