Ένοπλοι αντάρτες πιθανότατα κρατούν τον Μητροπολίτη Παύλο

Ένοπλοι αντάρτες φέρονται να είναι οι δράστες της απαγωγής του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του επισκόπου των Συρορθόδοξων, Γρηγόριου Γιοχάνα (Ιωάννη) Ιμπραΐμ.

Η απαγωγή σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας και πριν την ολοκλήρωσή της, από τα πυρά των απαγωγέων, έπεσαν νεκροί ο οδηγός και ο διάκονος του Μητροπολίτη.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, επικοινώνησαν με τον Πατριάρχη Αντιόχειας, Ιωάννη, ο οποίος είναι αδελφός του Μητροπολίτη Χαλεπίου.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πήγες, το σύνολο του μηχανισμού του υπουργείου Εξωτερικών στην περιοχή και η Κεντρική Υπηρεσία έχουν κινητοποιηθεί.

Το συριακό πρακτορείο Sana μετέδωσε χθες ότι ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ έπεσαν στα χέρια "τρομοκρατικής ομάδας", ενώ βρίσκονταν σε ανθρωπιστική αποστολή, στην επαρχία του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία.

Μέλη της χριστιανικής κοινότητας του Χαλεπίου, που δεν κατονομάσθηκαν, επιβεβαίωσαν το γεγονός, προσθέτοντας ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι δύο ιεράρχες καθώς και ένας διάκονος σκοτώθηκαν.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες του συρορθόδοξου αντικαθεστωτικού Αμπντουλαχάντ Στέιφο, ο οποίος ανήκει στον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό και επιβεβαίωσε την απαγωγή, ο Μητροπολίτης Ιμπραχίμ είχε μεταβεί στην περιοχή η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των σύρων ανταρτών για να παραλάβει τον Μητροπολίτη Παύλο, ο οποίος είχε μόλις διασχίσει τα τουρκο-συριακά σύνορα. Ο Μητροπολίτης Ιμπραχίμ είχε διασχίσει πολλές φορές τα τουρκο-συριακά σύνορα στο σημείο εκείνο και γνώριζε καλά τη διαδρομή.

Οι δύο Μητροπολίτες απήχθησαν στον δρόμο που συνδέει το συνοριακό πέρασμα του Μπαμπ αλ Χάουα με το Χαλέπι, στο χωριό Κφαρ Ντάελ.

Σε ερώτηση σχετικά με την ταυτότητα των απαγωγέων, ο Αμπντουλαχάντ Στέιφο δήλωσε: "Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά".

Αναζητούν τους δράστες οι ελληνικές Αρχές - Επαφές Σαμαρά με Αβραμόπουλο και πατριάρχη Αντιοχείας

Οι ελληνικες Αρχές στις γειτονικές χώρες προσπαθούν να συλλέξουν στοιχεία, μιας και η ελληνική πρεσβεία εχει αναστείλει εδώ και μερικούς μήνες τη λειτουργια της, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος εχει επαφές από τις βρυξέλλες με υπουργούς εξωτειρκων χωρων που έχουν επαφη με τους αντάρτες, ώστε να εντοπιστούν κατ αρχην οι απαχθεντες και να επιδωχθεί η απελευθερωση τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε για την απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου, Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου, Γρηγόριου Γιοχάνα Ιμπραΐμ.

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να γίνουν ενέργειες και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών.

Επίσης, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πατριάρχη Αντιόχειας Ιωάννη, από τον οποίο ενημερώθηκαν για όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και τον διαβεβαίωσαν για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τις ενέργειες που ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Ο κ. Κεδικογλου σημείωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ομολόγους χωρών που μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση των απαχθέντων ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο επικεφαλής της Συριακής Αντιπολίτευσης, Τζορτζ Σαμπρά, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων. Ωστόσο, από τη συριακή αντιπολίτευση διαχέεται άγνοια επί της υπόθεσης σε επιχειρησιακό επίπεδο και κυρίως, επί της ταυτότητας των δραστών.

Λίγο μετά τις 13:00, λιβανέζικη ιστοσελίδα μετέδωσε ότι οι δράστες της δολοφονίας του οδηγού και του διάκονου και της απαγωγής των δύο ανδρών ήταν τσετσένικης καταγωγής και ανήκουν σε εξτρεμιστική τρομοκρατική οργάνωση της Τσετσενίας.

Επιπλέον κατά τη συνάντηση της Τρίτης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία κυρίαρχο θέμα ήταν η κατάσταση στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε του ομολόγους του.

"Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης", επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2012 η Μητρόπολη προστάτευε χριστιανικές οικογένειες της Συρίας

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Μητροπολίτης Ιμπραχΐμ είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι εκατοντάδες χριστιανικές οικογένειες έχουν διαφύγει από το Χαλέπι για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις των ανταρτών και τις καθεστωτικές δυνάμεις.

"Στη σύγχρονη ιστορία του το Χαλέπι δεν έχει ζήσει τέτοιες κρίσιμες και επώδυνες στιγμές...οι χριστιανοί έχουν πέσει θύματα τερατωδών επιθέσεων και απαγωγών και οι συγγενείς τους έχουν πληρώσει μεγάλα ποσά για την απελευθέρωσή τους", είχε δηλώσει στο Reuters.

Αναφερόμενος στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας, ο Μητροπολίτης Ιμπραΐμ είχε δηλώσει τότε ότι πολλές χριστιανικές εκκλησίες και ιδρύματα υπέστησαν ζημιές από τις συγκρούσεις.

"Μέχρι πριν από λίγους μήνες η ιδέα της φυγής δεν είχε περάσει από το μυαλό των χριστιανών, αλλά όταν αυξήθηκαν οι κίνδυνοι, έχει γίνει το κύριο θέμα συζήτησης", είχε εξηγήσει ο Μητροπολίτης Ιμπραΐμ.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Παύλος έγραφε τον Ιανουάριο ότι είναι σημαντικό οι εξεγέρσεις που είναι γνωστές ως "Αραβική Ανοιξη" να μην διαταράξουν αιώνες θρησκευτικής διαφορετικότητας στη Μέση Ανατολή.

"Τι είναι η άνοιξη χωρίς τη διαφορετικότητα και τον πλούτο των χρωμάτων σε σύγκριση με την αχλή του χειμώνα; Η διαφορετικότητα είναι πλούτος, ενώ η μονοχρωματική ομοιομορφία είναι μία ωρολογιακή βόμβα που σκοτώνει τον κάτοχό της".