“Χαστούκι” του Ναπολιτάνο στους βουλευτές

Σκληρούς τόνους υιοθέτησε κατά την ομιλία του στην ορκωμοσία του ενώπιον του κοινοβουλίου της Ρώμης ο Ιταλός επανεκλεγείς πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος είπε ότι δέχθηκε να ξαναγίνει πρόεδρος  “με γνώμονα τις ανάγκες τις χώρας”.

“Όσα συνέβησαν υπήρξαν το αποτέλεσμα ανευθυνότητας, μιας στείρας προσέγγισης, της έλλειψης ανοικτών οριζόντων”, εκτίμησε ο Ναπολιτάνο αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση.

“Το ότι στην Ιταλία διαδόθηκε ένα είδος τρόμου σε ότι αφορά την προοπτική πολιτική συνεργασίας, είναι ένδειξη οπισθοδρόμησης. Δεν δέχθηκα την έκκληση να συναινέσω στην επανεκλογή μου για να διαπιστώσω ότι υπάρχει προοπτική ακυβερνησίας, αλλά για να αποκτήσει η χώρα μας άμεσα νέα κυβέρνηση”, πρόσθεσε ο Ναπολιτάνο.

“Αν βρεθώ αντιμέτωπος με την ίδια κατάσταση δεν θα διστάσω να βγάλω τα συμπεράσματα που πρέπει” , είπε ο Ιταλός πρόεδρος. 

Ο Ναπολιτάνο επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου και προώθησης μιας νέας μορφής του κοινοβουλίου, ώστε ξεπεραστεί η ταυτόσημη δραστηριότητα βουλής και γερουσίας. 

Απευθυνόμενος στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (το μόνο που δεν χειροκρότησε την ομιλία του) ανέφερε ότι “η αντιπαράθεση της πλατείας και του κοινοβουλίου δεν είναι η κατάλληλη οδός” και ότι “το Διαδίκτυο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα κόμματα, τα οποία βεβαίως πρέπει να ανανεωθούν”.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στάθηκε “στην ανάγκη να συγκροτηθεί κυβέρνηση 56 ημέρες μετά τις εκλογές”, υπενθυμίζοντας ότι “δεν υπάρχει πλέον καμία χώρα με ριζωμένη δημοκρατική παράδοση σε όλη την Ευρώπη που να κυβερνάται από ένα μόνο κόμμα”.