Ιταλία: Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανεξελέγη ο Ναπολιτάνο

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο επανεξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ιταλία, αφού στην έκτη κατά σειρά ψηφοφορία των 1.007 εκλεκτόρων απέσπασε 738 θετικές ψήφους. Ο υποψήφιος του κινήματος Πέντε Αστέρων, Στέφανο Ροντοτά, έλαβε 217 ψήφους, με την παράλληλη υποστήριξη του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία.

"Δέχθηκα με ευγνωμοσύνη την εμπιστοσύνη που εξέφρασε, σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας, προς το πρόσωπό μου, η πλειοψηφία του κοινοβουλίου", δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος. "Την Δευτέρα θα εξηγήσω, ενώπιον του κοινοβουλίου, μέσα σε ποια όρια έκανα δεκτή, με απόλυτη διαφάνεια, την έκκληση που μου απευθύνθηκε. Ελπίζω να ανταπεξέλθουν όλοι στις υποχρεώσεις τους , υπέρ της ενίσχυσης των κρατικών θεσμών", πρόσθεσε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν "στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης της Ιταλίας, στην επίλυση των προβλημάτων των Ιταλών και την υπεράσπιση της διεθνούς εικόνας της χώρας".

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας που επανεκλέγεται πρόεδρος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Ο Ναπολιτάνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι δέχεται την πρόταση της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και του κέντρου του Μάριο Μόντι να επανεκλεγεί στην προεδρία, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην πολιτική κρίση.

Τα συγχαρητήριά του στον Ιταλό πρόεδρο απέστειλε άμεσα ο Ρομάνο Πρόντι που ήταν ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς στη χθεσινή ψηφοφορία. Από την πλευρά του, ο Ροντοτά ζήτησε από τους ψηφοφόρους του Κινήματος Πέντε Αστέρων να μην προχωρήσουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην ιταλική πρωτεύουσα, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα.

Νωρίτερα, ο Γκρίλο είχε παρομοιάσει την εκλογή του Ναπολιτάνο με "πραξικόπημα", μια δήλωση που καταδικάστηκε από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος "Αριστερά και Ελευθερία", που σήμερα το απόγευμα ψήφισε τον Στέφανο Ροντοτά. Και ο Λουίτζι Ντι Μάιο, όμως, ο 27χρονος αντιπρόεδρος της Βουλής που ανήκει στα "Πέντε Αστέρια", απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε ότι "με τις δηλώσεις του, ο Γκρίλο, πιθανότατα, υπερέβαλε".

Αμέσως μετά την επανεκλογή του Ναπολιτάνο, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι υπέβαλε οριστικά την παραίτησή του, μαζί με όλη την ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών.