Κάνουν πάρτι για το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ !

Συνήθως οι εκδηλώσεις που ακολουθούν το θάνατο ενός πολιτικού προσώπου, και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για έναν πρώην πρωθυπουργό, είναι εκδηλώσεις θλίψης. Ωστόσο, για μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα όπως ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ, δε θα πρέπει να θεωρείται παράδοξο το γεγονός ότι ο θάνατός της αντιμετωπίστηκε από πολλούς με... πανηγυρισμούς, ενώ διοργανώνονται και πάρτυ !

Χαρακτηριστική είναι η στάση του Ντέιβιντ Χόπερ, γενικού γραμματέα της ένωσης ανθρακωρύχων του Ντέρχαμ, ο οποίος έκλεισε σήμερα τα 70 του χρόνια. “Μοιάζουν να είναι τα καλύτερα γενέθλια που γιόρτασα ποτέ”, σχολιάζει, και δηλώνει ικανοποιημένος που ζει περισσότερο από εκείνη, ενώ χαρακτηρίζει τη σημερινή ημέρα “σπουδαία ημέρα” για τους ανθρακωρύχους.

“Μισούσε απόλυτα τους εργαζόμενους και έχω πολύ πικρές αναμνήσεις από όσα έκανε. Έστρεψε όλο το έθνος εναντίον μας και η βία που μας ασκήθηκε ήταν φρικτή”. Τονίζει ο Χόπερ.

Πράγματι, για πολλούς στη Βρετανία οι εικόνες που έμειναν χαραγμένες στις μνήμες τους ήταν αυτές των συγκρούσεων στις οποίες πρωταγωνίστησε. Οι σφοδρές συγκρούσεις της αστυνομίας με τους ανθρακωρύχους. Η πρωθυπουργός με λευκό μαντίλι πάνω σε ένα άρμα μάχης. Οι φλόγες στην πλατεία Τραφάλγκαρ στις ταραχές εξαιτίας ενός δημοτικού φόρου — σε μια αντιπαράθεση η οποία τελικά οδήγησε στην πτώση της.

Μερικοί ορκισμένοι αντίπαλοι της Θάτσερ μάλιστα έγραψαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι θα... κάνουν πάρτι για να “γιορτάσουν” το θάνατο της πρώην πρωθυπουργού.

Χαρακτηριστική είναι και η χαρά την οποία δεν κρύβει η ιστοσελίδα “isthatcherdeadyet.co.uk”, στην οποία μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο ένα “No”, που σηματοδοτούσε ότι η “Σιδηρά Κυρία” ζούσε ακόμα. Σήμερα, ωστόσο, στη σελίδα αυτή κυριαρχεί ένα μεγάλο “YES”, και από κάτω οι φράσεις: “Η Μάργκαρετ Θάτσερ είναι νεκρή. Η κυρία δεν επιστρέφει”. Μάλιστα, οι επισκέπτες της σελίδας προτρέπονται να αποκαλύψουν πώς θα γιορτάσουν το γεγονός, να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα πάρτι που ήδη έχουν προαναγγελθεί στο Facebook, ενώ προσφέρει και μία playlist αποτελούμενη από τραγούδια “ειδικά για την περίσταση”, όπως αναφέρεται.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι σε πολλές ιστοσελίδες, βρετανικές και μη, που δημοσιεύουν άρθρα σχετικά με το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ, οι διαχειριστές έχουν αναγκαστεί να "κλείσουν" τα σχόλια, λόγω των πολλών υβριστικών και προσβλητικών σχολίων που δέχονται.