Έφυγε από τη ζωή η Μάργκαρετ Θάτσερ

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και αποκαλούμενη ως Σιδηρά Κυρία, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της, Λόρδο Μπελ, η Σιδηρά Κυρία “έφυγε ήρεμα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη”.

“Με λύπη τους τα παιδιά της, Μαρκ και Κάρολ ανακοίνωσαν το θάνατο της μητέρας τους” αναφέρει ο Μπελ. H Μάργκαρετ Θάτσερ θα ταφεί με στρατιωτικές τιμές στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον. Την τελετή θα ακολουθήσει ιδιωτική αποτέφρωση, σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικογένειάς της, ενώ η ημέρα και ώρα της κηδείας αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα.

Όπως μεταδίδει το BBC, η Σιδηρά Κυρία πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής της στο Ritz Hotel καθώς εκεί μπορούσε να λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα του ιατρικού προσωπικού.  Η Μάργκαρετ Θάτσερ, που έπασχε από Αλτσχάιμερ και ήταν σωματικά πολύ εξασθενημένη, παρέμενε έξω από τα φώτα της δημοσιότητας από το 2002, και παρέμενε υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση αφού είχε υποστεί σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων. Είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο τον Δεκέμβριο για την αφαίρεση ενός όγκου, επέμβαση "ήσσονος"  σημασίας σύμφωνα με το περιβάλλον της.

Η πρώην ηγέτις των Συντηρητικών, που είχε αποκτήσει το προσωνύμιο Σιδηρά Κυρία κατά την διάρκεια του Ψυχρού
Πολέμου, ήταν η πρώτη γυναίκα η οποία αναδείχθηκε πρωθυπουργός στη Βρετανία και υπήρξε επίσης η μόνη πολιτικός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που μπόρεσε να κερδίσει τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις,  από το 1979 ως το 1990, μετά τις αρχές του 19ου αιώνα.

"Χάσαμε μια σπουδαία ηγέτη" ήταν το πρώτο μήνυμα του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον. Ο κ. Κάμερον διέκοψε το ταξίδι του στην Ευρώπη για να επιστρέψει στη Βρετανία μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Μ Θάτσερ.

Τα συλλυπητήρια της προς την οικογένεια της Μ. Θάτσερ έστειλε η Βασίλισσα Ελισάβετ η οποία δήλωσε "συντετριμμένη από την απώλεια".  Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η Ελισάβετ Β' έχει "αποχαιρετήσει" οκτώ διατελέσαντες πρωθυπουργούς.

Τα συλλυπητήρια εξέφρασε και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Είμαστε πολύ στενοχωρημένοι για το θάνατο της βαρόνης Θάτσερ. Αιωνία η μνήμη της, η οποία θα ζει ακόμα και οταν θα έχουν ξεχαστεί τα γκρι σακάκια των σημερινών πολιτικών".

Στην πρώτη νεκρολογία μετά την ανακοίνωση του θανάτου της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Τύπου, αναφέρει:

“Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν μια γυναίκα που εμφανώς πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή και στη διάρκεια μιας ταραγμένης δεκαετίας άλλαξε ένα ολόκληρο έθνος”.

Σχολιάζοντας ότι είχε ένθερμους υποστηρικτές όσο και πολέμιους, συνεχίζει “ακούραστη, ατρόμητη, αταλάντευτη, πάντοτε στην αιχμή του δόρατος, έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας και η πρώτη αρχηγός κόμματος που κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στη σειρά”.

“Σίγουρα η ιστορία θα την κρίνει ως μια από τους κορυφαίους πολιτικούς ηγέτες της Βρετανίας, εν καιρό ειρήνης” αναφέρει.  

Η Θάτσερ διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990.

Το 1973, είχε δηλώσει ότι "όσο ζω, δεν πρόκειται να εκλεγεί γυναίκα πρωθυπουργός στη Βρετανία". Η ίδια φρόντισε να διαψεύσει τον εαυτό της.

Oι σημαίες όπως μπορείτε να δείτε πνέουν μεσίστιες στην πρωθυπουργική κατοικία, της οδού Downing.