Οι επτά νέες κοινωνικές τάξεις της Βρετανίας

Μέχρι πρόσφατα- και σύμφωνα με το παλαιό σχήμα του 20ου αιώνα – η βρετανική κοινωνία χωρίζονταν σε τρία στρώματα. Οι τρεις κοινωνικές τάξεις  οριζόταν ως η εργατική (η κατώτερη), η μεσαία τάξη, και η ανώτερη . 

Σύμφωνα όμως με νεότερη έρευνα του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ οι κοινωνικές διαβαθμίσεις του περασμένου αιώνα  δεν ισχύουν και η Βρετανία  έχει πλέον επτά τάξεις.Η σημερινή “τάξη” δεν ορίζεται μόνο από την εργασία, τον πλούτο και την εκπαίδευση- όπως παλιά- αλλά προστίθενται και άλλα χαρακτηριστικά, όπως τα πολιτιστικά.

Τα νέα κοινωνικά στρώματα

- Η ελίτ: πρόκειται για τους πλέον προνομιούχους τηε βρετανικής κοινωνίας, λόγω του πλούτου τους.

-Η εδραιωμένη μεσαία τάξη (αντιπροσωπεύει το 25% του πληθυσμού): η δεύτερη πλουσιότερη κατηγορία, η οποία συναντάται και στις τρεις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου (Λονδίνο, Κάρντιφ, Εδιμβούργο)

-Η τεχνική μεσαία τάξη: μια μικρότερη νέα κατηγορία, η οποία έχει μεν πλούτο, αλλά διακρίνεται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι είναι κοινωνικά απομονωμένη και απαθής πολιτιστικά.

-Νέοι εύποροι εργαζόμενοι: μια νέα κατηγορία και ηλικιακά, ιδιαίτερα ενεργή σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.

-Παραδοσιακή εργατική τάξη (αντιπροσωπεύει το 14 % του πληθυσμού): με χαμηλότερο εισόδημα, σχετικά συντηρητικές αξίες και μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη.

-Ανερχόμενη κατηγορία εργαζομένων στις υπηρεσίες: ένα νέο ηλικιακά κομμάτι της κοινωνίας που συναντάται στα αστικά κέντρα, χαμηλής εισοδηματικής στάθμης, αλλά με κοινωνικό και πολιτιστικό “πλούτο”.

-To προλεταριάτο: οι πλέον φτωχοί και μη προνομιούχοι της χώρας. 

Οι νέοι εύποροι εργαζόμενοι και η ανερχόμενη κατηγορία εργαζομένων στις υπηρεσίες αποτελούν τα “παιδιά” της παραδοσιακής εργατικής τάξης, που έπαψε να υφίσταται  λόγω της απο-βιομηχάνισης της χώρας, της ανεργίας και της μετανάστευσης.

Με αφορμή την δημοσίευση της έρευνας, το BBC σε συνεργασία με κοινωνιολόγους και καθηγητές δημιούργησε ένα διασκεδαστικό τεστ, τον “υπολογιστή κοινωνικής τάξης” Για να μάθετε σε πια βαθμίδα θα ανήκατε – από την ελίτ έως το προλεταριάτο- εάν ζούσατε στην Βρετανία, κάντε κλικ εδώ.