Χρίστος Στυλιανίδης: Η Κύπρος απέφυγε την έξοδο από την ευρωζώνη

Η Κύπρος απέφυγε την χρεοκοπία, η οποία "θα ήταν καταστροφική, γιατί θα σήμαινε και έξοδο από την ευρωζώνη", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης και έκανε λόγο για "νέα αρχή, που δίνει τη δυνατότητα στην κυπριακή οικονομία να επανεκκινήσει".

Όσον αφορά τη Λαϊκή, είπε ο κ. Στυλιανίδης μιλώντας στο ΡΙΚ, διαχωρίζεται σε "καλή" και "κακή" και το υγιές κομμάτι θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κυπρου, καθώς το ποσό των 9,2 δισεκατομμυρίων, που οφείλει η Λαική Τράπεζα στον ΕΛΑ, το οποίο προς το παρόν παγώνει. Σε ερώτηση, κατά πόσο η εξέλιξη αυτή αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να βοηθήσει με την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας.

Σε σχέση με το "κούρεμα", που θα υποστούν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, είπε ότι υπολογίζεται να κυμανθεί γύρω στο 30%. Για τα ταμεία προνοίας, ο κ. Στυλιανίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει κάποια ρύθμιση, προσθέτοντας ότι "είναι αδιανόητο να μην διασφαλιστούν".

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου, υποστήριξε ότι θα μπρούσε να γίνει "κούρεμα" 30 με 40% και στη Λαϊκή Τράπεζα, ώστε να διασωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Αυξεντίου, ο νυν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να διαπραγματευτεί το θέμα αυτό με την ΕΚΤ.