Κατά του εξοπλισμού των Σύρων ανταρτών η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας προειδοποίησε σήμερα κατά της γαλλο-βρετανικής πρότασης για άρση του εμπάργκο όπλων της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση των ανταρτών στη Συρία, αμφισβητώντας την επίπτωση που μπορεί να έχει ένα τέτοιο βήμα στις προσπάθειες επίτευξης πολιτικής συμφωνίας στη χώρα.

Η Κάθριν Άστον είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει "πολύ προσεκτικά" τα επιχειρήματα Γαλλίας και Βρετανίας ότι η άρση του εμπάργκο θα υποχρέωνε τον Άσαντ να διαπραγματευτεί.

Παράλληλα,  η ΕΕ θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λαχντάρ Μπραχίμι, και τον Μοάζ αλ Χατίμπ, ηγέτη της αντιπολιτευόμενης Συριακής Εθνικής Συμμαχίας, για τον αντίκτυπο που θα είχε η άρση του εμπάργκο στις προσπάθειές τους για έναρξη των συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό της συριακής κρίσης.

"Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι πως ό,τι κάνουμε δεν θα πρέπει να δυσχεραίνει αυτό το έργο", είπε η Άστον.

Η Γερμανία ηγήθηκε του κινήματος κατά της γαλλο-βρετανικής κίνησης για άρση του εμπάργκο. Άλλες χώρες της ΕΕ απέρριψαν τις προσπάθειες από Παρίσι και Λονδίνο στη χθεσινή διάσκεψη της ΕΕ για άρση του συριακού εμπάργκο όπλων προς βοήθεια των αντιπάλων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ωστόσο ζήτησαν από τους υπουργούς των Εξωτερικών τους να συζητήσουν το θέμα εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.

Οι πολέμιοι της πρότασης υποστηρίζουν ότι ο εξοπλισμός των ανταρτών μπορεί να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του Άσαντ-Ρωσία και Ιράν-να εντατικοποιήσουν τις αποστολές όπλων στην κυβέρνηση, αλλά και ότι τα όπλα μπορεί να καταλήξουν σε λάθος χέρια, όπως είναι οι ένοπλοι ισλαμιστές στους κόλπους των ανταρτών.

Παρότι η Άστον δεν το ανέφερε, οι δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν ανησυχίες για τα χημικά όπλα που θεωρείται ότι διαθέτει η συριακή κυβέρνηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει τον Άσαντ ότι σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα θα θεωρηθεί υπεύθυνος.

Διπλωμάτες της ΕΕ θεωρούν απίθανο η Γαλλία και η Βρετανία να καταφέρουν να πείσουν τους εταίρους τους στην ΕΕ να στηρίξουν την άρση του εμπάργκο όπλων, μία απόφαση που απαιτεί ομοφωνία. Ωστόσο, μία συμβιβαστική λύση που θα επέτρεπε την ενίσχυση της βοήθειας προς τους αντιπάλους του Άσαντ θεωρείται πιθανή πριν από την λήξη των κυρώσεων την 1η Ιουνίου.