Πτώση των των Σοσιαλδημοκρατών μετά τη γκάφα περί “κλόουν”

Ως και δύο μονάδες μειώθηκε το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD)- του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία- μετά τις δηλώσεις του Πέερ Στάινμπρουκ, με τις οποίες χαρακτήρισε τον ηγέτη της ιταλικής δεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον ηθοποιό και ιδρυτή ενός κινήματος διαμαρτυρίας Μπέπε Γκρίλο "κλόουν".

Επιπλέον, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα,  η υποστήριξη των Γερμανών  προς το πρόσωπο του υποψηφίου του κόμματος για την καγκελαρία έπεσε στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων ετών.

Δημοσκόπηση του Politbarometer για το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF τοποθετεί το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 28%, μειωμένο δηλαδή κατά 2% και υπολειπόμενο κατά 13% εκείνου του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Άλλη δημοσκόπηση, του Infratest Dimap για το έτερο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο, το ARD, δείχνει ότι το ποσοστό του SPD έπεσε κατά μία μονάδα, στο 26%.

Στο μεταξύ η υποστήριξη για τους συμμάχους του SPD, τους Πράσινους, αυξήθηκε στο 17%, το υψηλότερο ποσοστό που έχουν καταγράψει τα τελευταία 2½ χρόνια.

Πήρε "μηδέν"

Ο Πέερ Στάινμπρουκ , ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, περιορίστηκε στο μηδέν σε μια κλίμακα από το -5 ως το +5 στην έρευνα του ZDF για τους κορυφαίους πολιτικούς στη Γερμανία. Πρόκειται για τη χειρότερή του επίδοση αφότου ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του. Η Μέρκελ είναι στην πρώτη θέση με +2,2 ακολουθούμενη από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με +1,4.

Σχεδόν το 71% όσων ερωτήθηκαν απάντησαν πως τα σχόλια του ηγέτη του SPD, που εξώθησαν τον πρόεδρο της δημοκρατίας της Ιταλίας να ακυρώσει ένα προγραμματισμένο δείπνο με τον Στάινμπρουκ , ήταν ανάρμοστα. Ενώ μόλις το 31% έκρινε ότι είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, από 35% τον Ιανουάριο.

Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν πάντως να δείχνουν ότι ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), συνεχίζουν να μην συγκεντρώνουν ποσοστό ικανό ώστε να εισέλθουν στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική κάτω βουλή —το όριο είναι το 5%—, γεγονός το οποίο ίσως εξωθήσει την αρχηγό των συντηρητικών να αναζητήσει ένα νέο εταίρο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.