“Καψόνι” Ιταλών σε Ευρωπαίους και Μπερσάνι

"Ψυχρολουσία" στους Ευρωπαίους αλλά και στον Μπερσάνι επεφύλασσαν οι Ιταλοί. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι... αναστήθηκε, ο Μπέμπε Γκρίλο είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών και ο  Πιερλουίτζι Μπερσάνι δεν μπορεί καταλάβει τι συνέβη! Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα της κάλπης που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμη και σε ακυβερνησία και δεύτερες εκλογές.

Μάλιστα ο Μπερσάνι επέλεξε να μην εμφανιστεί στους εκπροσώπους του Τύπου, αφήνοντας το ρόλο αυτό στον εκπρόσωπο του κόμματος Ενρίκο Λέτα, αφού ο ίδιος φαίνεται να μην μπορεί να "χωνέψει" το εκλογικό αποτέλεσμα.

Με καταμετρημένες τις ψήφους στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Βουλή:

-Η κεντροαριστέρα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι 29,55%,

-Ο Μπερλουσκόνι 29,13%

-Το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο 25,54%

-Η επιλογή πολιτών του Μόντι 10,56%

Βάσει του ιταλικού εκλογικού νόμου, η κεντροαριστερή συμμαχία (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία και σοσιαλιστές) θα εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία εδρών στην βουλή.

Με καταμετρημένες τις ψήφους στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Γερουσία:

-Η συμμαχία Μπερσάνι 31,61% έδρες 123

-Ο κεντροδεξιός συνασπισμός Μπερλουσκόνι 30,65% έδρες 118

-Το Κίνημα 5 Αστέρων 23,79% έδρες 53

-Ο  Μόντι 9,14% έδρες 19

Η νίκη Μπερσάνι μπορεί αν χαρακτηριστεί τουλάχιστον οριακή και η επόμενη μέρα καταγράφεται δύσκολη.

Σε ότι αφορά την κατανομή των εδρών, με "ανατροπή της τελευταίας στιγμής", υπερισχύει, επίσης, η κεντροαριστερά, που κατέκτησε τον μεγαλύτερο αριθμό περιφερειών.

Καθοριστική η επικράτησή της, με μικρή διαφορά, στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο.

Η αναγκαία πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, στην γερουσία, είναι 158 εδρών.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Ο Μπερσάνι ανακοίνωσε τη νίκη του αλλά δήλωσε ότι είναι προφανές πως η Ιταλία βρίσκεται σε μια "πολύ ευαίσθητη κατάσταση". Στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι η κεντροαριστερά θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιες θα είναι οι επιλογές του. Ούτε ο Γκρίλο, αλλά ούτε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδειξαν να είναι πρόθυμοι για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

Φόβοι για ακυβερνησία φέρνουν φουρτούνα στις αγορές

Έντονο αντίκτυπο αναμένεται να έχει το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα και στις αγορές. Οι πιθανότητες να μην μπορέσει να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι υψηλές.

Σχολιαστές και οικονομικοί αναλυτές του Reuters σχολιάζουν ότι ένα “κλειδωμένο κοινοβούλιο” θα προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές, οι οποίοι ελπίζουν για μια ισχυρή ηγεσία που θα οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στο μονοπάτι της σωτηρίας από τη βαθιά ύφεση, το μεγάλο ποσοστό ανεργίας και το τεράστιο δημόσιο χρέος.

“Από την πλευρά των αγορών, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο και δεν βλέπω πως οι τιμές των ιταλικών ομολόγων δεν θα χάσουν έδαφος”, δήλωσε ο Αλεσάντρο Τεντόρι, επικεφαλής των παγκόσμιων τιμών στην Citi. “Φαίνεται αναπόφευκτο να μην υπάρξει νέα εκλογική αναμέτρηση. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η επιτυχία του Μπέπε Γκρίλο και το υψηλό ποσοστό αποχής των πολιτών από τις εκλογές. Βασικά το ήμισυ της χώρας έχει κουραστεί από το παλαιό πολιτικό σύστημα και η αλλαγή θα έρθει οδυνηρά” προσθέτει.