Στις κάλπες σήμερα οι Κύπριοι

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο τέως υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Χριστόφια, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος έχει την στήριξη του ΑΚΕΛ , αναμετρώνται σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το αποτέλεσμα του οποίου θα αναδείξει τον έβδομο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αποχή θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς μετά την απόφαση του ενός εκ των υποψηφίων στον πρώτο γύρο Γιώργου Λιλλήκα, και της ΕΔΕΚ να μην στηρίξουν κανέναν εκ των δύο μονομάχων, το ποσοστό της αναμένεται ότι θα κινηθεί σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα από το 16,86% του πρώτου γύρου.

Υπενθυμίζεται πως τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ήταν :Νίκος Αναστασιάδης: 45,46% (200,571), Σταύρος Μαλάς: 26,91% (118,755), Γιώργος Λιλλήκας: 24,93% (109,996), 'Αλλοι: 2,7,% (11,914),Λευκά / 'Ακυρα: 0,98%/1,72%

Τα επιτελεία των δύο μονομάχων έχουν αποδυθεί σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου έως την ύστατη στιγμή, προκειμένου να αντλήσουν όσες περισσότερες ψήφους από το εκλογικό σώμα.

Το διακύβευμα των εκλογών αποτελεί η δυνατότητα του νέου προέδρου να υπογράψει με επωφελείς όρους την δανειακή σύμβαση με τους Ευρωπαίους πιστωτές και να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο την παρατεταμένη οικονομική κρίση, έτσι ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η οικονομική ανάκαμψη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 1,7% και αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, που ίσως φτάσει το 6% του ΑΕΠ.

Στα τέλη του 2012 το δημόσιο χρέος ανερχόταν στα 15,04 δισεκ. ευρώ. Σ' αυτά τα 15 δισεκ. περιλαμβάνονται και τα 1,8 δισεκ. για τη στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας, που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Μάιο.

Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με βάση το ακραίο σενάριο της Pimco, ανέρχονται στα 8,8 δισεκ. ευρώ. Επιπρόσθετα θα χρειαστούν περίπου 1,2 δισεκ. για τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα .

Επίσης, θα χρειαστεί άλλο ένα 1,5 δισεκ. ευρώ για κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και 6 δισεκ. για την αναχρηματοδότηση χρέους, τα οποία δεν προστίθενται στο σύνολο. Με αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται ότι το σύνολο του δημοσίου χρέους θα ανέλθει στα 26,1 δισεκ. και θα αναλογεί στο 150% του ΑΕΠ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος θα έχει μηδενική ανοχή τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου κιόλας από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.

Εκτός από την δυσμενή οικονομική κατάσταση ο νέος πρόεδρος θα έχει σύντομα να αντιμετωπίσει τα όσα σχετίζονται με το Κυπριακό. Όπως τονίζουν ήδη τα ξένα μέσα ενημέρωσης οι διεθνείς δανειστές θέλουν να συνδυάσουν τα δύο αυτά θέματα, όπως επίσης και το ζήτημα των ερευνών για το φυσικό αέριο, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην Λευκωσία.

Δικαίωμα ψήφου στην σημερινή επαναληπτική εκλογή, όπως και στον α' γύρο, έχουν 545.491 εκλογείς, ανάμεσα τους και περίπου 660 Τουρκοκύπριοι. Θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα, από τα οποία τα 40 στο εξωτερικό.

Οι κάλπες άνοιξαν στις επτά το πρωΐ, τοπική ώρα και σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση, θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα, με διάλλειμα μιας ώρας μεταξύ δώδεκα και μία το μεσημέρι.

Γύρω στις οκτώ το βράδυ αναμένονται τα επίσημα τελικά αποτελέσματα και δύο ώρες αργότερα θα γίνει από τον Γενικό Έφορο Εκλογών η ανακήρυξη του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο κλειστό στάδιο "Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία", στην Λευκωσία.

Ο νέος πρόεδρος , ο οποίος θα κυβερνήσει την Κύπρο μέχρι το 2018, θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του το απόγευμα της Πέμπτης με την ορκομωσία και την ομιλία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αναστασιάδης: Να συμβάλουν σε λύση του Κυπριακού κάλεσε τους Τουρκοκύπριους

Να συμβάλουν σε λύση του Κυπριακού κάλεσε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, που θεωρείται ως ο πιθανότερος νικητής των σημερινών προεδρικών εκλογών.

Σε δήλωσή του προς τουρκικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Λεμεσό, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να συστρατευθεί με την ελληνοκυπριακή για μια λύση που θα οδηγήσει την Κύπρο σε ευημερία. Κάλεσε επίσης την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο και να εργασθεί για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε καθοριστική τη σημερινή ψηφοφορία, λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ της συνέχισης του παρελθόντος και μιας νέας σελίδας για τον τόπο.

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μέγιστο ποσοστό των πολιτών θα προσέλθει στις κάλπες και συνειδητά θα επιλέξει την τύχη της πατρίδας. Περαιτέρω, εξέφρασε την προσδοκία ότι οι συνειδητοποιημένοι πολίτες, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, δεν θα επιλέξουν ούτε το λευκό ούτε το άκυρο, αλλά θα επιλέξουν με θετικό ή αρνητικό τρόπο, μπροστά στα διλήμματα που τίθενται για την Κύπρο.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι κατά τη σημερινή εκλογική διαδικασία τα ποσοστά αποχής θα είναι χαμηλότερα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποχή θα είναι σε ανεκτά ποσοστά, ώστε η μεγαλύτερη συμμετοχή να δώσει και ισχυρότερη εντολή στο νέο πρόεδρο.

Τέλος, σημείωσε πως από αύριο, όποιος κι εάν εκλεγεί, θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει να αντιμετωπίσει τα σημαντικά κρίσιμα προβλήματα της πατρίδας.

Μαλάς: Οι ψηφοφόροι αποφασίζουν για τους ίδιους και για όλους

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι οι σημερινές εκλογές είναι τόσο κρίσιμες, ώστε κανένας δεν μπορεί να μετατρέψει τον εαυτό του σε παθητικό θεατή και άλλοι να αποφασίσουν για το μέλλον του, το μέλλον των νέων, της μεσαίας τάξης, των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, των εργαζόμενων, των επιστημόνων και της τρίτης ηλικίας.

Ο κ. Μαλάς, μιλώντας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος είπε ότι σήμερα οι ψηφοφόροι αποφασίζουν για τους ίδιους και για όλους.

"Ως Κύπριοι αποφασίζουμε ποια πορεία θα επιλέξουμε, σε σχέση με την διαχείριση της οικονομίας, του Κυπριακού και του φυσικού μας πλούτου. Αποφασίζουμε όμως και ως Κύπριοι πολίτες, μιας ημικατεχόμενης πατρίδας και αναλογιζόμαστε τις προσωπικές, αλλά και συλλογικές ευθύνες για να απαλλαγούμε από την κατοχή" είπε ο κ. Μαλάς.

Πρόσθεσε ότι οι ψηφοφόροι αποφασίζουν ως πολίτες μιας χώρας, η οποία σε λίγα χρόνια θα μπει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη "και γι' αυτό πρέπει να αποφασίσουμε τον προσανατολισμό μας, αλλά και τις συμμαχίες που η χώρα μας πρέπει να συνάψει μέσα σε αυτό το μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό πλαίσιο".