Στην τελική ευθεία η εκλογή προέδρου στην Κύπρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου που θα κληθεί να οδηγήσει την Κύπρο στο πρόγραμμα στήριξης.

Οι δύο υποψήφιοι Νίκος Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ και ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο δεύτερο γύρο των κυπριακών εκλογών την Κυριακή.

Ο τρίτος υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας – που αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των εκλογών - αρνήθηκε το ρόλο του ρυθμιστή και δεν έδωσε την προτίμησή του σε κάνεναν από τους δύο.

Τα αποτελέσματα θα βγουν μετά τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, μία ώρα δηλαδή αφού κλείσουν οι κάλπες. Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές μετά την εισβολή στις οποίες δεν κυριαρχεί το Κυπριακό:

Η Λευκωσία κινείται προς την οριστικοποίηση του προγράμματος στήριξης από την τρόικα, το οποίο αναμένεται να έχει κλείσει το Μάρτιο.

Στο επίκεντρο είναι οι αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων , αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όλα δείχνουν ότι ο επόμενος ένοικος του προεδρικού μεγάρου θα είναι ο Νίκος Ανασταδιάδης. Και οι δύο υποψήφιοι προσπάθησαν προεκλογικά να πείσουν τους ψηφοφόρους του Γιώργου Λιλλήκα να τους στηρίξουν, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις.

Όπως ενδεικτικά ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Φιλελεύθερο, προτεραιότητα του θα είναι “η πραγματοποίηση μιας πλήρους και αντικειμενικής απογραφής για το τι παραλαμβάνουμε στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας”. Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως θα γίνουν επαφές με όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα με στόχο "μια σύντομη υπογραφή της δανειακής σύμβασης ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αναγκαία χρηματοδότηση του κράτους", χωρίς όμως αποδοχή "απαράδεκτων όρων".

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε πως θα συγκροτήσει διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Γιώργο Βασιλείου, “θα καθοριστούν οι βασικές αρχές της διαπραγματευτικής μας τακτικής όσον αφορά στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και οπωσδήποτε της διάσωσης των ημικρατικών οργανισμών”. Σημείωσε δε, ότι θα τεθεί ξεκάθαρα ενώπιον της τρόικας “ότι σε αυτό το στάδιο, δεν συζητούμε εκποίηση κρατικής περιουσίας, κάτι το οποίο δεν θα επιλύσει τα όποια προβλήματα πιθανόν να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον με το χρέος”.