ΗΠΑ: Το “παράθυρο της διπλωματίας” με την Τεχεράνη κάποια στιγμή θα κλείσει

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε σήμερα ότι η εγκατάσταση από το Ιράν συσκευών φυγοκέντρησης προηγμένης τεχνολογίας στην κύρια μονάδα εμπλουτισμού του ουρανίου του, θα είναι "ένα ακόμα προκλητικό βήμα".

"Η εγκατάσταση των νέων προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης θα αποτελέσει μια περαιτέρω κλιμάκωση και μια συνεχιζόμενη παραβίαση των υποχρεώσεων του Ιράν προς τον ΟΗΕ", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ .

Σύμφωνα με την τελευταία  έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας   το Ιράν 'έχει επεκτείνει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νατάνζ, αν και έχει μειώσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Ιράν ότι θα αντιμετωπίσει περαιτέρω πίεση και απομόνωση, εάν δεν μπορέσει να καθησυχάσει τις διεθνείς ανησυχίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα στις συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις την επόμενη εβδομάδα.

 Το Ιράν βρίσκεται "πιο κοντά από ποτέ" στην κατασκευή ατομικής βόμβας, υποστηρίζει το Ισραήλ μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η Τεχεράνη ξεκίνησε να εγκαθιστά πιο σύγχρονες συσκευές φυγοκέντρισης στη μονάδα του Νατάνζ.

 Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε "σοβαρή" την έκθεση της ΙΑΕΑ υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν είναι σήμερα "πιο κοντά από ποτέ στο να αποκτήσει εμπλουτισμένο υλικό για ατομική βόμβα". Η έκθεση "αποδεικνύει ότι το Ιράν συνεχίζει να προχωρά γρήγορα προς την κόκκινη γραμμή που είχε σχεδιάσει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη", προστίθεται στην ανακοίνωση.