Πυρηνικά καύσιμα έφτιαξε το Ιράν

Ένα βήμα πιο μπροστά πηγαίνει το πυρηνικό της πρόγραμμα η Τεχεράνη,υποδηλώνοντας εμμέσως ότι και ο επόμενος γύρος συνομιλιών με την διεθνή κοινότητα, είναι "καταδικασμένος" σε αποτυχία.

Σύμφωνα με τον  εκπρόσωπο του  Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Ραμίν Μεχμανπαράστ, , μέρος του εμπλουτισμένου ουρανίου μετατράπηκε σε πυρηνικά καύσιμα για έναν ερευνητικό αντιδραστήρα, κίνηση για την οποία ήταν ενήμερη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Μάλιστα, στις 3 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι η χώρα του θα ξεκινήσει  σύντομα την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου για βιομηχανική χρήση.

Σύμφωνα με το Reuters , πρόκειται για μία  κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει να αποφευχθεί μια νέα αντιπαράθεση με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης καθώς , η  μετατροπή του εμπλουτισμένου ουρανίου σε καύσιμο , επιβραδύνει την αύξηση σε απόθεμα του υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βόμβας.

Οι νέες συνομιλίες του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με την Ομάδα των Έξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) θα γίνουν στις 26 Φεβρουαρίου, με μικρές όμως ελπίδες για πρόοδο.