ΕΕ: Ικανοποίηση για τον νέο γύρο συνομιλιών με το Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε τη ανακοίνωση που έκανε σήμερα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας για τη διεξαγωγή μιας συνάντησης των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης στα τέλη Φεβρουαρίου στο Καζακστάν, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο. Παράλληλα, εξέφρασε την "ελπίδα" πως η ιρανική διαπραγματευτική ομάδα θα επιβεβαιώσει επίσης τη συνάντηση αυτή.

"Έχουμε προτείνει ημερομηνίες από τις αρχές Δεκεμβρίου" για μία νέα συνάντηση της Ομάδας 5+1 και του Ιράν, δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

"Η τελευταία μας πρόταση ήταν πράγματι να οργανωθεί μια συνάντηση στο Καζακστάν την εβδομάδα που ξεκινά στις 25 Φεβρουαρίου. Ακούμε λοιπόν με ευχαρίστηση τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας που επιβεβαιώνει σήμερα" τη συνάντηση αυτή, είπε.

Έπειτα από πολλές εβδομάδες αναμονής, ο χώρος και η ημερομηνία της προσεχούς συνάντησης των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν ανακοινώθηκαν σήμερα από τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ενώπιον της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο της Γερμανίας. Ο υπουργός, ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν η Τεχεράνη έχει αποδεχθεί επίσημα την πρόσκληση.

Οι μεγάλες δυνάμεις της Ομάδας 5+1 (τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας —Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία— και η Γερμανία) υπολόγιζαν αρχικά σε μία συνάντηση τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια τον Ιανουάριο. Ωστόσο, δεν είχε επιτευχθεί καμία συμφωνία με το Ιράν για την ημερομηνία ή τον τόπο.