Ευρωπαίος Επίτροπος: Θα παρακαλάμε τους Τούρκους γονατιστοί…

Αναταραχή προκάλεσαν οι δηλώσεις του γερμανού Επιτρόπου Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, σε χθεσινή εκδήλωση του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στις Βρυξέλλες. Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός αναφέρθηκε στην αναβλητικότητα και στη διστακτικότητα, οι οποίες χαρακτηρίζουν κατά την άποψή του τη γερμανική και την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Έτινγκερ δήλωσε χαρακτηριστικά: "Επιθυμώ να στοιχηματίσω, ότι την επόμενη δεκαετία θα συρθούν στα γόνατα μέχρι την Άγκυρα ο γερμανός ή η γερμανίδα Καγκελάριος μαζί με τον ομόλογό τους στο Παρίσι, για να παρακαλέσουν και να πουν στους Τούρκους, φίλοι ελάτε σε εμάς".

Σύμφωνα με "Τα Νέα" η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχώρισε αμέσως τη θέση της από τις απόψεις του Έτινγκερ μέσω εκπροσώπου του Προέδρου της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σύμφωνα με τον Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "έλαβε υπόψη της" τις δηλώσεις Έτινγκερ, υπογραμμίζει όμως ότι "είναι η προσωπική του άποψη και όχι της Κομισιόν".

Η εκπρόπωπος του Επιτρόπου Ενέργειας απάντησε στα σχετικά ερωτήματα, ότι ο Έτινγκερ δεν έλαβε με τη δήλωσή του θέση υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. "Ο Επίτροπος ήθελε κυρίως να επισημάνει το ενδιαφέρον της Τουρκίας για μία ένταξη στην ΕΕ και ταυτόχρονα να υπογραμμίσει, ότι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της θα έπρεπε να επιδείξουν ενδιαφέρον για μία στενή σχέση με την Τουρκία", εξήγησε η εκπρόσωπος του Έτινγκερ.

Οι δηλώσεις του γερμανού Επιτρόπου τάραξαν τα νερά της πολιτικής σκηνής στη Γερμανία, καθώς η Καγκελάριος Μέρκελ θα επισκεφθεί την Κυριακή την Άγκυρα. Η Μέρκελ θα παραμείνει στην πρωτεύουσα της Τουρκίας για δύο ημέρες και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της χώρας Αμντουλάχ Γκιούλ και με τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.