Ιταλία: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Πάνω από 35.000 άνθρωποι συμμετείχαν χθες βράδυ στο Μιλάνο στην προεκλογική συγκέντρωση του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων, σε μία περιοδεία που ο ίδιος ο κωμικός ηθοποιός ονόμασε "Τσουνάμι Τουρ"

«Πολιτικοί παραδοθείτε, σας έχουμε περικυκλώσει. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία, μόνο αγάπη», είπε ο Γκρίλο απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ η επόμενη προεκλογική του συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού στην Ρώμη, όπου συνήθως πραγματοποιούνται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις της κεντροαριστεράς.

"Δείξτε μας εμπιστοσύνη και μέσα σε δυο χρόνια θα αλλάξουμε την χώρα", υπόσχετια ο δημοφιλής ηθοποιός -ο οποίος τάσσεται κατά του ευρώ, υπέρ των δημοψηφισμάτων και της αμεσότερης δημοκρατίας, της μείωσης των αποδοχών των πολιτικών, ενώ υπόσχεται την παροχή επιδόματος ανεργίας 1.000 ευρώ σε κάθε πολίτη για χρονικό διάστημα τριών ετών.

Ο Μάριο Μόντι, σε διάλογό του μέσω του Διαδικτύου με τους αναγνώστες της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, προέβλεψε ότι "αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι χάσει τις εκλογές, δεν θα μπορέσει να παραμείνει επικεφαλής της κεντροδεξιάς, διότι οι σύμμαχοί του θα αρχίσουν να τον εγκαταλείπουν".

Αναφερόμενος στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ο Μόντι τόνισε "όταν χρημάτισε υπουργός δούλεψε καλά. Ως πρωθυπουργό, πρέπει να τον δοκιμάσουμε". Σχολιαστές θεωρούν ότι η δήλωση αυτή δείχνει πως υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες μιας μελλοντικής συμπόρευσής του με την κεντροαριστερά.

Από την πλευρά του, μιλώντας για τα μετεκλογικά σενάρια  σχηματισμού κυβέρνησης συμμαχίας, ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δήλωσε αισιόδοξος ότι η κεντροαριστερή συμμαχία (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία, Σοσιαλιστές), θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τόσο στην βουλή, όσο και στην γερουσία.

Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι πρόκειται να ξεκινήσει διάλογο με τα στελέχη του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο που θα καταφέρουν να εκλεγούν στο κοινοβούλιο, ενώ χαρακτήρισε "πιθανή" μια συνεργασία με την κεντρώα συμμαχία του Μόντι.

Παράλληλα, μια επιστολή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς τους Ιταλούς φορολογούμενους με θέμα «τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ζητηθεί η επιστροφή του φόρου ιδιοκατοίκησης ο οποίος καταβλήθηκε το 2012», προκάλεσε νέες πολιτικές αντιδράσεις.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για προεκλογική υπόσχεση του μεγιστάνα του Τύπου η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνον αν κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου. Η επιστολή, όμως, θυμίζει επίσημα έγγραφα του ιταλικού υπουργείου οικονομικών.

Ο Αντόνιο Ινγκρόια διεμήνυσε πριν από λίγο ότι θα μηνύσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην εισαγγελία της Ρώμης για ψηφοθηρία, με έναν τρόπο που θεωρεί παράνομο.