ΕΕ: Παρατείνεται το εμπάργκο όπλων στη Συρία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν να ανανεώσουν για τρεις μήνες την ισχύ των κυρώσεων σε βάρος της Συρίας,απορρίπτοντας εκκλήσεις να χαλαρώσει το εμπάργκο όπλων τόσο ώστε να οδηγήσει σε ενίσχυση του οπλισμού των ανταρτών,όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Ωστόσο έγινε γνωστό ότι θα τροποποιηθεί το εμπάργκο όπλων που θα επιτρέπει την παροχή μη θανάσιμου υλικού, προφανώς προς τους αντάρτες, και τεχνικής υποστήριξης για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Η απόφαση αποτελεί συμβιβασμό μετά από εβδομάδες διαφωνιών ανάμεσα στη Βρετανία, που ασκούσε πιέσεις για τη χαλάρωση της απαγόρευσης πώλησης όπλων, και άλλων χωρών που είναι αντίθετες στην εισαγωγή περισσόρων όπλων στη χώρα.

"Η τεχνική βοήθεια και η προστασία των αμάχων θα είναι ευκολότερη", δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Πολλές κυβερνήσεις ωστόσο φοβούνται ότι χαλάρωση του εμπάργκο θα εντείνει τις συγκρούσεις, ενώ θα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός φτάνει στον επιθυμητό παραλήπτη.

Η ΕΕ έχει αποφασίσει κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών να προχωρήσει σε εμπάργκο όπλων και σε απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Συρία ενώ έχει αποφασίσει απαγορεύσεις για την μετακίνηση ατόμων αλλά και κατά εταιρειών.

Σε περίπτωση πλήρης άρσης του εμπάργκο, θα ήταν δύσκολο να διασφαλιστεί ότι τα όπλα θα καταλήξουν στους αντάρτες, των οποίων το μέρος έχει πάρει σύσσωμη η Ευρώπη, θεωρώντας τους σαν νόμιμους εκπροσώπους του συριακού λαού.