Βραβείο “Έρασμος” στον Γιούργκεν Χάμπερμας

Το βραβείο “Έρασμος” για το 2013 απονεμήθηκε στον 83χρονο Γιούργκεν Χάμπερμας. Ο Γερμανός φιλόσοφος κέρδισε την τιμητική διάκριση για το σύνολο του συγγραφικού έργου του με θέμα τη Δημοκρατία καθώς το θέμα του φετινού θεσμού των βραβείων είναι “Το μέλλον της Δημοκρατίας”.

Εδώ και 50 και πλέον χρόνια, ο Γ. Χάμπερμας είναι στο πάνθεο των κορυφαίων διανοητών στα πεδία της της κοινωνιολογίας, της φιλοσοφίας και της πολιτικής. Η έννοια της Δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά αποτελεί κεντρικό άξονα της σκέψης και του έργου του.

Όπως σημειώνει το ολλανδικό Praemium Erasmianum Foundation που αποδίδει τα βραβεία, “στην πολιτική του ανάλυση είναι κριτικός και αιχμηρός, αλλά την ίδια ώρα αισιόδοξος σχετικά με το μέλλον μίας δημοκρατικής Ευρώπης”. “Με τις ανθρωπιστικές του απόψεις και τη δέσμευσή του στο ευρωπαϊκό μέλλον, ενσωματώνει τις αξίες που το Praemium Erasmianum Foundation πρεσβεύει τόσο βαθιά” προσθέτει το ολλανδικό ίδρυμα.

Το βραβείο “Έρασμος” προορίζεται, για ανθρώπους “με εξαιρετική συμβολή στον πολιτισμό, την κοινωνία ή τις κοινωνικές επιστήμες” και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 150.000 ευρώ.