Ιταλία: Εφεδρεία όπως… riserva

Η ομοιότητα της ελληνικής και ιταλικής πραγματικότητας γίνεται ολοένα και πιο έντονη, επιβεβαιώνοντας το γνωστό "una faccia una razza" αλλά και τους φόβους του Ιταλού πρωθυπουργού "μη γίνουμε Ελλάδα".

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών , οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα είναι "υπεράριθμοι" κατά 7.576 εργαζόμενους και γιαυτό εισηγείται μετατάξεις, εφεδρεία, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και -"ως έσχατο μέτρο" - απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

 Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο κάνει σαφές πως σχεδιάζει περικοπές θέσεων εργασίας σε 9 υπουργεία,21 ερευνητικά ιδρύματα, 24 πάρκα και δρυμούς και το ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων INPS.

Οι περισσότεροι υπάλληλοι θα κληθούν να επιλέξουν κατά περίπτωση, είτε την συνταξιοδότηση ή την πρόωρη συνταξιοδότηση. Κάποιοι άλλοι θα περάσουν σε μερική απασχόληση, έως ότου να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν ενώ για έναν περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, προβλέπεται "διετής διαθεσιμότητα".

Με την σταδιακή απομάκρυνση ή μετακίνηση 7.576 υπαλλήλων, το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να εξοικονομήσει σε ετήσια βάση 337 εκατομμύρια ευρώ ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον -πιθανώς μετά τις εκλογές-να διευρύνει αυτά τα μέτρα.

Οι πρώτες μετακινήσεις/συνταξιοδοτήσεις μπορεί να αρχίσουν από το τέλος του καλοκαιριού - εάν στο μεταξύ λυθούν κανονιστικά, εργασιακά και θεσμικά ζητήματα που προκύπτουν.