“Una faccia una razza” στη φοροδιαφυγή

Αδήλωτα φορολογητέα εισοδήματα ύψους άνω των 56 δισεκ. ευρώ το 2012 εντόπισε η Ιταλική Οικονομική Αστυνομία (Guardia di Finanza) και παρέπεμψε στις δικαστικές αρχές περίπου 12.000 φυσικά πρόσωπα, αποκαλύπτεται σε μια σημερινή ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των προσπαθειών καταπολέμησης του εκτεταμένου φαινομένου της φοροδιαφυγής.

 Οι πράκτορες της Οικονομικής Αστυνομίας εντόπισαν 8.617 "αγνώστους" φοροφυγάδες, οι οποίοι δεν δήλωναν κανενός είδους εισόδημα, ενώ τα κρυφά έσοδα τους έφθαναν τα 22,7 δισεκ. ευρώ.     Η αστυνομία εντόπισε επίσης τα ίχνη άλλων 17,1 δισεκ. ευρώ που θεωρούνται ως προϊόν διεθνούς φοροδιαφυγής, δηλ. της αποφυγής φορολόγησης μέσω επιχειρήσεων-"βιτρινών" σε φορολογικούς παραδείσους.

 Οι "Κίτρινες Φλόγες" (fiamme gialle), όπως είναι γνωστοί οι άνδρες του σώματος, εντόπισαν επιπλέον "16,3 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχούν σε άλλα φαινόμενα της φοροδιαφυγής", ανεβάζοντας σε 56,1 δισεκ. ευρώ το συνολικό ποσόν των αδήλωτων αυτών κερδών.

Η οικονομική αστυνομία εντόπισε ακόμα περίπου 30.000 παράνομα εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 16.233 ήσαν αδήλωτοι και κατέσχεσε πάνω από ένα δισεκ. ευρώ σε περιουσιακά αγαθά των σχετικών παραβατών.Το σώμα κατήγγειλε στις δικαστικές αρχές 11.769 φυσικά πρόσωπα, που θεωρούνται υπαίτια για διάφορες φορολογικές παραβάσεις, προστίθεται στον σχετικό απολογισμό.

 Η αδιάλειπτη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, που αποτελεί μία από τις πληγές της οικονομίας στην Ιταλία, αποτελούσε έναν από τους πυλώνες της πολιτικής του Μάριο Μόντι. Όμως , όπως σχολιάζουν αναλυτές, παρά τα επιτεύγματα που καταγράφηκαν από την προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, απομένει να γίνουν πολλά ακόμη .