Όλι Ρεν: Δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψει την Ε.Ε. η Αγγλία

To κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση, ούτε ανάγκη αποχώρησης της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Στο μυαλό μου βρίσκεται μόνο το συμφέρον της Βρετανίας και της Ευρώπης, με δεδομένο ότι η πρώτη θα παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας”, δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, στο Ρίτσαρντ Κουέστ, του CNN, στο περιθώριο του φόρουμ στο Νταβός.

O Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, πυροδότησε τη συζήτηση - περί αποχώρησης της χώρας του - σε μια ομιλία του την Τετάρτη, στη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε στο βρετανικό λαό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές το 2015.

"Ακούγοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Κάμερον χθες σχετικά με την πολιτική ατζέντα του, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλά θέματα με τα οποία μπορώ να συμφωνήσω ", δήλωσε ο Ρεν.

Ο Κάμερον είπε από την πλευρά του στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN ότι δεν έχει μετανιώσει για την υπόσχεση δημοψηφίσματος, αλλά για τη δυστυχία, που προκλήθηκε μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών εταίρων.

"Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε καθορίσει ένα σχέδιο για το πώς θα γίνει η αλλαγή, η οποία θα ωφελήσει ολόκληρη την Ευρώπη, καθιστώντας την πιο ανοικτή, πιο ανταγωνιστική, πιο ευέλικτη, και πώς θα εξασφαλιστεί η θέση της Βρετανίας στο πλαίσιο αυτό", είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αλλάξει για να καλύψει τις ανάγκες των 17 μελών, που αποτελούν μέρος του ενιαίου νομίσματος ευρώ, δήλωσε ο Κάμερον, αλλά η Αγγλία δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα.