Λονδίνο: Δριμεία κριτική στον Νετανάχιου ανήμερα των εκλογών

 Ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ προειδοποίησε το Τελ Αβιβ ότι χάνει διεθνή υποστήριξη στην Ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Νετανιάχου- ανήμερα των βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ- έκανε σήμερα η Μεγάλη Βρετανία, σχετικά με το Ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επέρριψε την ευθύνη για μη εξεύρεση λύσης στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση στις επεκτάσεις των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη, ενώ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι χάνει διεθνή υποστήριξη.

Ο Ουίλιαμ Χέγκ εκτίμησε ότι οι προοπτικές για μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση είναι σχεδόν νεκρές εξαιτίας της πολιτικής Νετανιάχου οποίος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είχε δηλώσει το επεκτατικό πρόγραμμα σε παλαιστινιακά εδάφη θα συνεχιστεί και αν επανεκλέγει.

"Ελπίζω ότι όποια ισραηλινή κυβέρνηση και αν προκύψει, θα αναγνωρίσει ότι πλησιάζουμε στην τελευταία ευκαιρία για να πετύχουμε μια τέτοια λύση", δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Χέιγκ, εκτιμώντας ότι το 2013 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την ειρηνευτική διαδικασία λόγω των ισραηλινών εκλογών και της έναρξης της δεύτερης θητείας του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

 "Το ρολόι χτυπάει", είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός ΥΠΕΞ κάνοντας λόγο για "δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την ειρηνευτική διαδικασία".

Τέλος ο Χέιγκ προειδοποίησε το Τελ Αβίβ ότι "η εποικιστική πολιτική του Ισραήλ μειώνει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και θα καταστήσει αδύνατη τη λύση των δύο κρατών"

 Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα παραμείνει στην εξουσία, επικεφαλής ενός συνασπισμού που θα κυριαρχείται από θρησκευτικά και εθνικιστικά κόμματα που υποστηρίζουν τον εποικισμό και δεν αντιμετωπίζουν ευνοϊκά τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.