Άνοιξαν οι κάλπες στο Ισραήλ

Για την ανάδειξη της 19ης Κνεσσέτ (κοινοβούλιο) στα 64 χρόνια ζωής του εβραϊκού κράτους, άνοιξαν νωρίς το πρωί της Τρίτης οι κάλπες στο Ισραήλ.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι φαβορί και για αυτές τις εκλογές.

Τα περίπου 10.100 εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και τα μέτρα ασφαλείας είναι ενισχυμένα. Τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα θα μεταδώσουν τις εκτιμήσεις τους αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από αύριο.

Περίπου 5,6 εκατομμύρια Ισραηλινοί ψηφίζουν για να εκλέξουν τους 120 βουλευτές τους και, κατά πάσα πιθανότητα, να επανεκλέξουν στην πρωθυπουργία τον Νετανιάχου.

Ένα κόμμα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 2% των ψήφων για να εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το πολύ δεξιό ψηφοδέλτιο που συνασπίζει το Λικούντ του Νετανιάχου και το κόμμα Ισραήλ Μπεϊτέινου του υπερθνικιστή Αβίγκντορ Λίμπερμαν αναμένεται ότι θα κερδίσει από 32 ως 35 έδρες στην Κνεσσέτ.

Ως επικεφαλής του ισχυρότερου ψηφοδελτίου, ο Βενιαμίν Νετανιάχου -ή Μπίμπι, όπως τον αποκαλούν συχνά τα μέσα ενημέρωσης- πιστεύεται ότι θα κερδίσει μια τρίτη εντολή, τη δεύτερη διαδοχική.