Δεν θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός ο Μπερλουσκόνι

Μέτα την ανακοίνωση της συμφωνίας συνεργασίας της Λέγκας του Βορρά με το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Λαός της Ελευθερίας (PdL), ο αρχηγός της Λέγκας ανακοίνωσε και ποιος θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός της συμμαχίας τους.

"Η Λέγκα επιθυμεί να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός ο πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι, Τζούλιο Τρεμόντι" δήλωσε ο Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποιος ξεκαθάρισε ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, σε αντίστοιχη ερώτηση δημοσιογράφου, ο Καβαλιέρε είχε δηλώσει ότι το όνομα του πρωθυπουργού "θα αποφασιστεί σε περίπτωση που κερδίσουμε", εκτιμλωντας ότι ο εθνικός γραμματέας του PDL, ο Αντζελίνο Αλφάνο, θα μπορούσε να είναι ο μελλοντικός αρχηγός της ιταλικής κυβέρνησης αν η κεντροδεξιά κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές .

Ήδη υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις από οπαδούς της Λέγκας καθώς, η υποψηφιότητα του Τρεμόντι για την πρωθυπουργία μπορεί να δημιουργήσει τριβές με το κόμμα του πρώην μεγιστάνα πρωθυπουργού. Ο Τρεμόντι, ως υπουργός Οικονομικών μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 ήρθε επανειλημμένα σε ευθεία σύγκρουση με τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος ζητούσε να εγκριθούν άμεσα σημαντικές κοινωνικές παροχές.

 Όπως εκτιμούν σχολιαστές, ο κύριος στόχος της εκλογικής συμφωνίας Μαρόνι-Μπερλουσκόνι είναι να κλείσουν τον δρόμο στην κεντροαριστερά: βάσει του εκλογικού νόμου, αν η συντηρητική συμμαχία υπερισχύσει στις τρεις μεγαλύτερες βόρειες περιφέρειες της χώρας (Λομβαρδία, Βένετο και Πεδεμόντιο), η "συμμαχία των προοδευτικών", μπορεί να μην καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην γερουσία, έστω και αν μετά τις εκλογές συνεργαστεί με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο του Μάριο Μόντι.

Μένουν να εξακριβωθούν, όμως, πολλές παράμετροι: κατά πόσον πρώτα απ' όλα οι ψηφοφόροι της Λέγκα θα πεισθούν να εγκρίνουν την νέα αυτή συμπόρευση με το PdL. Πολλοί εκλογείς του κόμματος του Μαρόνι θεωρούν ότι η μπερλουσκονική παράταξη "διέφθειρε ηθικά" την παράταξη και οδήγησε πριν από λίγους μήνες, στην αποκάλυψη σκανδάλων υπεξαίρεσης και παράνομης χρήσης δημοσίων κονδυλίων στο εσωτερικό της Λέγκας.