“Ο Ερντογάν είναι ένας δικτάτορας, είναι ο Χίτλερ του αιώνα μας”

Κρατείται στη Ρουμανία ο μπασκετμπολίστας του NBA Ενές Καντέρ - Η τουρκική πρεσβεία ακύρωσε το διαβατήριό του

Ο Τούρκος μπασκετμπολίστας των Οκλαχόμα Θάντερ, Ενές Καντέρ, είναι γνωστός όχι μόνο για τις ικανότητές του στο μπάσκετ, αλλά και για το γεγονός ότι είναι ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ένας από τους πιο ένθερμους οπαδούς του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί ότι είναι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Και φυσικά αυτό δεν αρέσει καθόλου στον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Καντέρ, μια και δεν έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις στο NBA αυτήν την περίοδο, πραγματοποιεί διεθνή περιοδεία για την προώθηση του φιλανθρωπικού του ιδρύματος για τα παιδιά, και το πρωί του Σαββάτου ταξίδεψε για τον σκοπό αυτό από την Τζακάρτα της Ινδονησίας στο Βουκουρέστι, την πρωτεύουσα της Ρουμανίας. Μόνο που συνελήφθη και κρατείται από τις ρουμανικές αρχές, αφού, όπως καταγγέλλει, η τουρκική πρεσβεία ακύρωσε το διαβατήριό του για πολιτικούς λόγους.

“Ο λόγος πίσω από αυτό είναι, φυσικά, οι πολιτικές μου απόψεις”, δήλωσε ο Καντέρ, που σήμερα έχει γενέθλια και γίνεται 25 ετών, προσθέτοντας: “Και αυτός που το έκανε είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας”.

“Είναι ένας κακός, κακός άνθρωπος”, αναφέρει για τον Ερντογάν ο Τούρκος μπασκετμπολίστας σε βίντεο που έχει αναρτήσει στο Twitter. “Είναι ένας δικτάτορας, είναι ο Χίτλερ του αιώνα μας”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικές απόψεις του Καντέρ τον φέρνουν σε δύσκολη θέση: το περασμένο καλοκαίρι ο πατέρας του με επιστολή του σε τουρκική εφημερίδα ανακοίνωσε ότι αποκληρώνει τον γιο του.

“Σήμερα έχασα τη μητέρα μου, τον πατέρα μου, τα αδέλφια μου, την οικογένειά μου και όλους μου τους συγγενείς”, είχε αναφέρει τότε σε δήλωσή του ο Ενές Καντέρ. “Ο πατέρας μου μού ζήτησε να αλλάξω το επίθετό μου. Η μητέρα μου, που με έφερε στη ζωή, με αποκλήρωσε. Τα αδέλφια μου, με τα οποία μεγαλώσαμε μαζί, με αγνοούν”.