Χάκαραν τα μέιλ του Μακρόν – Παρατυπίες καταγγέλλει η Λεπέν

Με παρατράγουδα έκλεισε την Παρασκευή η προεκλογική εκστρατεία καθώς και τα δύο στρατόπεδα αντιμετωπίζουν προβλήματα

Με παρατράγουδα έκλεισε την Παρασκευή η προεκλογική εκστρατεία Μακρόν - Λεπέν και ο αυριανός β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία φαίνεται ότι θα στιγματιστεί απο καταγγελίες και διαρροές, καθώς και τα δύο στρατόπεδα αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι των υπερπόντιων εδαφών της Γαλλίας και οι 1,3 εκατομμύρια Γάλλοι του εξωτερικού δίνουν ήδη από σήμερα το εναρκτήριο λάκτισμα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Γαλλία - Προεδρικές: Στις κάλπες σήμερα οι Γάλλοι του εξωτερικού 

H ομάδα που έχει αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία της Μαρίν Λεπέν προσέφυγε την Παρασκευή στην Εθνική Επιτροπή ελέγχου της προεκλογικής εκστρατείας καταγγέλλοντας «τις σοβαρές παραβάσεις του εκλογικού νόμου» που έχει διαπιστώσει σε πολλά διαμερίσματα της Γαλλίας.

Από την άλλη, η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του ανεξάρτητου κεντρώου υποψήφιου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως έπεσε θύμα μαζικής και συντονισμένης ηλεκτρονικής παρείσφρησης (χάκινγκ), που οδήγησε στην διαρροή εκατοντάδων εσωτερικών εγγράφων της προεκλογικής ομάδας, λίγες ώρες πριν το τέλος της επίσημης προεκλογικής περιόδου.

Σκισμένα ψηφοδέλτια καταγγέλει το Εθνικό Μέτωπο

Ο διευθυντή της εκστρατείας της Λεπέν, Νταβίντ Ρασλίν, κατήγγειλε σοβαρές παρατυπίες στο Αρντές, το Αλιέ, τη Σαβοΐα, το Λουάρ, το Ιβλίν, το Ερ ε Λουάρ και το Ερό.

«Πολλοί δημότες έλαβαν στα σπίτια τους, στο πλαίσιο της εκλογικής προπαγάνδας, τα δύο ψηφοδέλτια των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές. Το ψηφοδέλτιο της υποψηφίου μας ήταν με συστηματικό τρόπο σκισμένο και εκείνο του αντιπάλου της, Μακρόν, άθικτο» επισημαίνεται στο δελτίο τύπου του Ρασλίν, ο οποίος «ζήτησε αμέσως από το υπουργείο Εσωτερικών να λάβει όλα τα χρήσιμα μέτρα προκειμένου αυτά τα περιστατικά, εφόσον αποδειχθούν, δεν επηρεάσουν τον ειλικρινή χαρακτήρα της εκλογικής διαδικασίας».

Την ίδια ώρα, όπως κατήγγειλε, δήμαρχοι «στέλνουν ταχυδρομικώς στους δημότες τους επιστολές που περιέχουν συστάσεις για το τι να ψηφίσουν, περισσότερο ή λιγότερο άμεσες...».

Στο διαδίκτυο έγγραφα του Μακρόν

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι άγνωστοι χάκαραν δεδομένα συνολικού όγκου περίπου 9 gigabyte της προεκλογικής ομάδας και τα οποία αναρτήθηκαν αργά την Παρασκευή στο διαδίκτυο.

«Δεκάδες χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φωτογραφίες και συνημμένα αρχεία, που έφεραν ημερομηνίες από τις 24 Απριλίου (την πρώτη μέρα μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών), συνολικού όγκου περίπου 9 gigabyte αναρτήθηκαν από έναν χρήση που έφερε το όνομα EMLEAKS σε έναν ιστότοπο ανταλλαγής εγγράφων που επιτρέπει σε ανώνυμους χρήστες να αναρτούν περιεχόμενο» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Τα έγγραφα, όπως τονίζεται, παρουσίαζαν μόνο την ομαλή λειτουργία μιας προεκλογικής εκστρατείας, αλλά τα γνήσια έγγραφα αναμείχθηκαν με ψεύτικα και αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σπείρουν «αμφιβολίες και παραπληροφόρηση».

Το WikiLeaks, που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter το σύνδεσμο (link) που οδηγεί στα εν λόγω αρχεία ανέφερε ότι αυτή η ηλεκτρονική πειρατεία δεν προέρχεται από τον ίδιο τον ιστότοπό του. Παράλληλα χαρακτήρισε «περίεργη» την επιλογή της χρονικής στιγμής της διαρροής, λιγότερο από δύο μέρες πριν την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Αργά χθες, ενώ το hashtag #Macronleaks άρχισε να γίνεται viral στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Φλοριάν Φιλιπό, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, της υποψήφιας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και αντιπάλου του Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με ανάρτησή του στο twitter διερωτήθηκε: «Θα μας διδάξει τίποτε το Macronleaks ότι η ερευνητική δημοσιογραφία έχει σκοπίμως εξοντωθεί;»

Σε απάντησή του, ο εκπρόσωπος του Μακρόν, Σιλβάν Φο χαρακτήρισε «ελεεινό» το tweet του Φιλιπό.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν έχει καταγγείλει προσπάθειες ηλεκτρονικής παρείσφρησης κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κάνοντας λόγο για ρωσικά συμφέροντα ότι εμπλέκονται σε κυβερνοεπιθέσεις.