Γαλλία – Προεδρικές: Στις κάλπες σήμερα οι Γάλλοι του εξωτερικού

Στη μητροπολιτική Γαλλία τα 66.546 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν αύριο Κυριακή στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00,

Οι κάτοικοι των υπερπόντιων εδαφών της Γαλλίας και οι 1,3 εκατομμύρια Γάλλοι του εξωτερικού δίνουν ήδη από σήμερα το εναρκτήριο λάκτισμα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στις 12:00 (ώρα Γαλλίας, 13:00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσουν να ψηφίζουν οι κάτοικοι στο Σαν Πιερ-ε-Μικελόν, και μία ώρα αργότερα στη Γουιάνα. Στις Γαλλικές Αντίλλες η ψηφοφορία θα ξεκινήσεις στις 14:00 και στη Γαλλική Πολυνησία στις 20:00 (ώρες Γαλλίας).

Το βράδυ θα έρθει η σειρά των νησιών Ουόλις και Φουτούνα και στη συνέχεια της Νέας Καληδονίας. Τέλος την Κυριακή από τις 06:00 το πρωί ώρα Γαλλίας θα ανοίξουν οι κάλπες στη Ρεϊνιόν και στις 07:00 στη Μαγιότ.

Στη μητροπολιτική Γαλλία τα 66.546 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν αύριο Κυριακή στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00, μία ώρα αργότερα απ’ ό,τι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε κάποιες μεγάλες πόλεις τα κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00, καθώς η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο ενισχυμένα σε σχέση με το παρελθόν.

Η επίσημη προεκλογική εκστρατεία του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν πλέον να δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις ή δηλώσεις των δύο υποψηφίων μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, την Κυριακή στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας), οπότε θα γίνουν γνωστά και τα πρώτα αποτελέσματα.

Ωστόσο, ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος θεωρείται το απόλυτο φαβορί σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Ο Μακρόν φαίνεται να συγκεντρώνει το 62% έναντι της υποψήφιας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, με 38%.