Νέες καταγγελίες για την σχέση Σαρκοζί-Καντάφι

 Αποδεικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση, εκ μέρους της κυβέρνησης της Λιβύης, της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του 2007 του Νικολά Σαρκοζί, διαβεβαιώνει έχει Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με την Le Parisien, ο Ζίαντ Τακιεντίν διαβεβαίωσε τις δικαστικές αρχές ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007, χρηματοδοτήθηκε από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι. Ο επιχειρηματίας είπε ότι "το ποσό της βοήθειας αυτής ξεπερνούσε τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που αναφέρθηκε κάποια στιγμή και από έναν από τους γιους του Λίβυου δικτάτορα" Μουάμαρ Καντάφι.

Η αρχική κατηγορία εκτοξεύτηκε το Μάρτιο του 2011 από το γιο του συνταγματάρχη Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, ενώ η Γαλλία ετοιμαζόταν να επέμβει στη Λιβύη. Στη συνέχεια, η διαδικτυακή εφημερίδα Mediapart δημοσίευσε ένα έγγραφο πρώην αξιωματούχου της Λιβύης ο οποίος υποστήριζε ότι η Τρίπολη είχε δεχτεί να χρηματοδοτήσει με "50 εκατομμύρια ευρώ" την προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Τότε, ο Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε "αχρειότητες" τις κατηγορίες αυτές που δημοσιεύτηκαν μια εβδομάδα πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 -που κέρδισε ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ- και υπέβαλε μήνυση εναντίον της Mediapart.

Πολλοί πάντως αμφισβητούν την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του Τακιεντίν καθώς ο Γαλλολιβανέζος μεσάζων εμπλέκεται σε αρκετές περιπτώσεις διαφθοράς στη Γαλλία.