Σε δίκη ο Νικολά Σαρκοζί για «μαύρη» χρηματοδότηση

Σε δίκη ο Νικολά Σαρκοζί για «μαύρη» χρηματοδότηση

Το Εφετείο παραπέμπει σε δίκη τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας

Το Εφετείο του Παρισιού επιβεβαίωσε την παραπομπή σε δίκη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί στην υπόθεση Bygmalion για «παράνομη χρηματοδότηση» της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012.

Ο Νικολά Σαρκοζί μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης στο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έρχεται αντιμέτωπος με το δικαστήριο.

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ και ο πρώην δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ παραπέμφθηκαν σε δίκη στον περασμένη Μάρτιο για την αποκαλούμενη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, όπως έγινε γνωστό σήμερα από καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές αυτές, που επιβεβαίωσε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, σε βάρος και των τριών ασκήθηκε δίωξη για "ενεργητική δωροδοκία" και "αθέμιτη άσκηση επιρροής". Οι Ερζόγκ και Αζιμπέρ κατηγορούνται επίσης για "παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου", όπως μεταδίδουν το Reuters και το AFP και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Σαρκοζί φέρεται ότι το 2014 επιχείρησε, μέσω του δικηγόρου του, να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες από τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, που τότε ήταν δικαστής στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, στο πλαίσιο της διαδικασίας κατά την οποία ζητούσε να του επιστραφούν τα σημειωματάριά του, τα οποία είχαν κατασχεθεί κατά τις έρευνες για την υπόθεση Μπετανκούρ.

Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των ερευνών για μία άλλη: οι αρχές παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρώην προέδρου με αφορμή τις καταγγελίες ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του το 2007.