Γιούνκερ προς Βρετανούς: Ελπίζω να σας ξαναδώ στο πλοίο

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ της διατήρησης δικαιωμάτων για τους Βρετανούς που το επιθυμούν μετά το Brexit

Την ελπίδα του ότι μια μέρα θα δει “τους Βρετανούς να ανεβαίνουν και πάλι στο πλοίο» της Ευρώπης” εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. “Ελπίζω πως θα έρθει μια μέρα που οι Βρετανοί θα ανέβουν και πάλι στο πλοίο” της Ευρώπης, δήλωσε στις Βρυξέλλες στο τέλος των συνομιλιών των 27, χωρίς τη Βρετανία, για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit επιθυμεί να διασφαλίσει ότι οι Βρετανοί θα μπορούν να διατηρήσουν τα οφέλη της συμμετοχής της χώρας τους στην ΕΕ μετά την αποχώρησή της από το μπλοκ, όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα στο BBC.

Ο Γκι Φερχόφστατ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα για το Brexit της περασμένης χρονιάς ήταν μια τραγωδία τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ, αλλά εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να επιτρέπουν σε όσους Βρετανούς το ζητούν να διατηρούν έναν αριθμό προνομίων.

«Με αυτή τη διευθέτηση θα μπορούν να συνεχίσουν να ισχύουν τα δικαιώματα για εκείνους τους πολίτες που θα το ζητούν μεμονωμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βέλγος πολιτικός.

Ο ίδιος επισήμανε ότι όλοι οι βρετανοί πολίτες ως πολίτες της ΕΕ απολαμβάνουν σήμερα προνόμια όπως η προξενική προστασία, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές και η ελευθερία μετακινήσεων εντός της ΕΕ.

Ο Φερχόφστατ είπε ακόμη ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι έτοιμο να κάνει συμβιβασμούς και προειδοποίησε ότι μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο που διαθέτει έναντι όποιας συμφωνίας που δεν το ικανοποιεί.