Γερμανία: Πολλοί Έλληνες εκμεταλλεύονται τα επιδόματα και τη χώρα

"Να δουλεύω μέρα νύχτα για εκατό και διακόσια ευρώ παραπάνω, ενώ αυτά τα λεφτά τα βγάζω χωρίς κόπο; Δεν αξίζει"

Είστε νέος μετανάστης στη Γερμανία και έχετε ανάγκη από οικονομική βοήθεια; Τότε πραγματικά αξίζετέ να πάρετε το κοινωνικό βοήθημα για απόρους που δίνει το κράτος (εάν τα καταφέρετε). Τι γίνεται όμως με εσάς που προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε το ισχυρό κοινωνικό σύστημα της Γερμανίας χωρίς στην ουσία να προσφέρετε τίποτα στη χώρα αυτή;

Στα πλαίσια της ελεύθερης διακίνησης στην ΕΕ μπορούν οι Έλληνες να ταξιδέψουν στη Γερμανία με σκοπό την ανάληψη εξαρτημένης εργασίας ή την αυτοαπασχόληση. Έλληνες (με τόπο κατοικίας τη Γερμανία και κάτοχοι άδειας παραμονής) έχουν το δικαίωμα για τη χορήγηση κοινωνικών βοηθημάτων (Sozialhilfe) όταν βρεθούν σε κατάσταση ανάγκης. Αλλά δυστυχώς πολλοί από αυτούς νέοι και παλιοί εκμεταλλεύονται αυτά τα προνόμια χωρίς να έχουν πραγματικά ανάγκη τα χρήματα.

Έχετε αναρωτηθεί, αναφέρει χαρακτηριστικά άρθρο του ομογενειακού πόρταλ allesgr.de, ποτέ από που προέρχονται αυτά τα χρήματα που δίνονται σε αυτές τις κατηγορίες των ανθρώπων. Μα φυσικά από τους απλούς φορολογούμενους της χώρας. Να φανταστείτε ότι οι κρατήσεις από τους μισθούς έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που μερικές φορές κάποιος, ο οποίος θα έπαιρνε επιδόματα και θα δούλευε στην μαύρη, μπορεί στην τελική να έβγαζε πιο πολλά, από κάποιον που προσπαθεί να είναι δίκαιος απέναντι στις φιλολογικές του υποχρεώσεις.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω ακούσει να συζητιέται σε παρέες: «Εγώ παιδιά δουλεύω στη μαύρη και το κράτος μου δίνει Kindergeld, παίρνω Wohnungsgeld, παίρνω και το βοήθημα τέκνων και είμαι κύριος. Γιατί να πάω να δουλέψω και να τα δηλώνω όλα τα λεφτά; Δεν αξίζει».

Μάλιστα πολλοί Έλληνες αλλά και αλλοδαποί άλλων εθνικοτήτων, κυρίως νότιων χωρών, όταν αιτηθούν για μία νέα δουλειά ενημερώνουν τον εργοδότη στη συνέντευξη ότι, εάν πρόκειται να τους έχει δηλωμένους κανονικά και να μην παίρνουν τα λεφτά στη μαύρη δεν ενδιαφέρονται, γιατί δεν θέλουν να χάσουν τα επιδόματα.

Το καλύτερο όμως είναι όταν ο εργοδότης τους προτείνει μισθό λίγο υψηλότερο από το ποσό που παίρνουν από τα επιδόματα. Τότε πολλοί απαντάνε: -Να δουλεύω μέρα νύχτα για εκατό και διακόσια ευρώ παραπάνω, ενώ αυτά τα λεφτά τα βγάζω χωρίς κόπο δεν αξίζει.

Τι σημαίνει αυτό; Λίγη δουλειά και περισσότερα χρήματα. Χρήματα που φεύγουν από τις τσέπες ανθρώπων που προσπαθούν να εξελιχθούν, που σέβονται τα λεφτά που βγάζουν.