Σε κοινή γραμμή Πούτιν και Ερντογάν: Προβοκάτσια η δολοφονία Καρλόφ

Η επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη αποτελεί ταυτόχρονα και επίθεση κατά του τουρκικού λαού, λέει ο Τούρκος πρόεδρος

Η δολοφονία, με άτιμο τρόπο, του πρέσβη Αντρέι Καρλόφ αποτελεί αναμφίβολα προβοκάτσια που στοχεύει στο να τσακίσει την πορεία εξομάλυνσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία την οποία προωθούσαν η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για τη διευθέτηση αυτής της διένεξης , τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε απόψε στο Κρεμλίνο με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επίσης χαρακτήρισε τη δολοφονία «ανοικτή προβοκάτσια» κατά της συνεργασίας με τη Μόσχα, τονίζοντας ότι η επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη αποτελεί ταυτόχρονα και επίθεση κατά του τουρκικού λαού.

Ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε οδηγίες ώστε να επισκεφθεί την Άγκυρα κλιμάκιο ανακριτών των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας και να συμμετάσχει στις έρευνες ώστε «να αποκαλυφθεί ποιος κατηύθυνε το χέρι του δολοφόνου», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο Τουρισμού της Ρωσίας κάλεσε τους πολίτες της χώρας που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τους τόπους συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων και κατά το δυνατόν να μην βγαίνουν από τους χώρους διαμονής τους.

Τσαβούσογλου: Σύσσωμη η Τουρκία καταδικάζει αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια

Η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια που στόχευε από κοινού την Ρωσία και την Τουρκία, αλλά αυτό το έγκλημα δεν θα βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την άφιξη του στην Μόσχα, όπου αναμένεται να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ρωσίας–Τουρκίας–Ιράν για την συριακή κρίση, που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη.

«Σύσσωμη η Τουρκία καταδικάζει αυτή την τρομοκρατική ενέργεια. Η ρωσική ηγεσία και ο ρωσικός λαός από κοινού κατανοούν ότι αυτή η τρομοκρατική επίθεση δεν στόχευε μόνο τον Καρλόφ, αλλά την Ρωσία και την Τουρκία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Ήταν μια επίθεση ενάντια στην πολιτική βούληση που βάζει σε προτεραιότητα την συνεργασία…Αλλά το περιστατικό αυτό δεν θα βλάψει τις διμερείς μας σχέσεις», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Παράλληλα πρόσθεσε πως Άγκυρα και Μόσχα θα συγκροτήσουν μια κοινή επιτροπή έρευνας για την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή.