Σερβία: Νέες απειλές από τον UCK

Αναζωπυρώνονται οι εθνικιστικές διαμάχες στην Σερβία μετά τις απειλές πρώην μαχητών του Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών στη νότια Σερβία (UCPΜΒ) ότι "θα ξαναπάρουν τα όπλα", εάν οι σερβικές αρχές απομακρύνουν μνημείο για τους πεσόντες Αλβανούς αντάρτες που ανεγέρθηκε, παράνομα, στην πόλη Πρέσεβο.

"Κάθε προσπάθεια κατεδάφισης του μνημείου θα προκαλέσει την αντίδραση 500 Αλβανών στρατιωτών που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις δυτικών χωρών. Eίναι προτιμότερο να συναντηθούμε σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρά αύριο να βρεθούμε αντιμέτωποι στο δάσος" αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην διοικητής του UCPMB Σεφκέτ Χασάνι.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, απαντώντας στις απειλές , δήλωσε ότι "κανένας δεν είναι ισχυρότερος από το κράτος" και ζήτησε από τη δημοτική αρχή στο Πρέσεβο να απομακρύνει άμεσα το μνημείο, αλλιώς θα παρέμβει ο κρατικός μηχανισμός.

Το μνημείο των πεσόντων του UCPMB τοποθετήθηκε πριν από περίπου έναν μήνα μπροστά από το δημαρχείο της πόλης Πρέσεβο με πρωτοβουλία βετεράνων μαχητών του Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών. Στο μνημείο αναγράφονται τα ονόματα 27 Αλβανών ανταρτών που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τη σερβική αστυνομία στη νότια Σερβία.

 Ο UCPMB είναι παρακλάδι του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2000 με στόχο την "υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Αλβανών στην κοιλάδα του Πρέσεβο και την απόσχιση της περιοχής από τη Σερβία και την ένταξή της στη σύνθεση του Κοσόβου".

  Την άνοιξη του 2001, ύστερα από εκτεταμένες ένοπλες συγκρούσεις με τη σερβική αστυνομία, ο UCPMB είχε μεγάλες απώλειες και στρατιωτικά κατατροπώθηκε. Η οργάνωση, αν και τυπικά διαλύθηκε μετά τον αφοπλισμό της, συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα κι, όπως εκτιμούν οι σερβικές αρχές, αριθμεί περίπου 1500 μέλη.