Ερντογάν: Η συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι ιερή, θα την αλλάξουμε

«Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε τον πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα» είπε ενδεικτικά ο Τούρκος πρόεδρος

«Το μέλλον πρέπει να σχεδιαστεί με βάση μια βαθιά ανάλυση της ιστορίας, η Τουρκία θα χτίσει μία μεγαλύτερη χώρα με τη βοήθεια του Αλλάχ» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν στους συμμετέχοντες συνεδρίου για την ασφάλεια. Στις νέες δηλώσεις του, θέτει για πρώτη φορά ανοιχτά και επίσημα ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης «με την οποία τα 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα των Οθωμανικών εδαφών εδάφη μειώθηκαν σε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα». 

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι ούτε ιερό κείμενο, ούτε ιερό βιβλίο, οπότε το περιεχόμενό της πρέπει να ξανασυζητηθεί.

«Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα «A Haber» και πρόσθεσε:

«Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ότι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης. (Όμως), η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο, δεν είναι ιερό βιβλίο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε... Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο....Θα καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους στόχους του 2023» .

Οι σημερινές δηλώσεις του Ερντογάν δεν θεωρούνται τυχαίες: πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι δέιχνουν την πίεση που θα ασκηθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο το επόμενο διάστημα από την Άγκυρα,  για να κλείσει το Κυπριακό προς όφελος της κατοχικής δύναμης.

«Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε τον πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα» είπε ενδεικτικά ο Τούρκος πρόεδρος. 

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης

«Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι «στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ' επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας».